ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА

Бизнесът в Щатите тържествува, а кубински емигранти в Маями са бесни и окачествиха като „предател“ президента Барак Обама, който вчера внезапно обяви, че вдига ембаргото и нормализира връзките с Хавана. По непотвърдена информация Обама може скоро да направи визита в Хавана. САЩ и Куба ще си разменят посланици, а американците ще могат най-сетне да прекарват зимните си ваканции на острова, който Фидел Кастро преди повече от 50 години провъзгласи за „първата свободна територия в Америка“. 

Размразяването между Вашингтон и Хавана  бе предшествано от две години тайни преговори във Ватикана и Канада. Стана ясно, че решаваща роля е изиграл папа Франциск, точно както навремето неговият предшественик папа Йоан-Павел Втори бе сред основните двигатели за свалянето на комунизма в Европа и рухването на Берлинската стена.

В края на март 2013 г Обама бе на аудиенция при папа Франциск във вечния град и Куба е била главна тема на дискусиите. „Ватиканът имаше решаваща роля“, заяви във Вашингтон сенаторът демократ Ричард Дърбин. Важна функция в тайната дипломация изиграл и кардиналът на Хавана Хайме Ортега. Секретните преговори се водели в дипломатическите представителства на двете държави във Вашингтон и Хавана, които нямат ранг на посолства. Двете страни оттеглиха посланиците си през януари 1961 г.

До революцията на Фидел Кастро, която свали проамериканския режим на генерал Батиста, в Куба се развихряше мафията на Ал Капоне и неговите наследници, която контролираше казината, публичните домове и каналите за контрабанда на дрога от Южна Америка.     

Нормализирането на отношнията с Хавана бе обявено от Обама в деня, когато Куба освободи американеца Акан Грос, който прекара пет години в кубински затвор, след като бе осъден на 15 години по обвинение в шпионаж. Грос имаше договор с американската Агенция за международно развитие. През 2009 г. кубинските власти го обвиниха, че се опитва да активира нелегална интернет връзка, която заобикаля контрола на правителството.

Освободеният Алан Грос.

65-годишният Алан Грос всъщност бе разменен срещу тримата кубински шпиони, които бяха заловени в САЩ и прекараха почти 20 години зад решетките. Агентите Гералдо Хернандес, Антонио Гереро и Рамон Лабанино, се определят като най-важните къртици на Хавана, заловени да извършват разузнавателна дейност в Съединените щати. Хернандес получи две доживотни присъди по обвинение, че заговорничел за извършването на терористични актове, сред които взривяване на американски пътничекси самолет.

Във вторник Обама разговарял 45 минути по телефона със силния човек в Ханава Раул Кастро, брат на прездидента Фидел Кастро, който неофициално се оттегли от власт по здравословни причини. „Добро утро, днес САЩ сменят отношнията си с народа на Куба. Това е най-важната промяна за повече от 50 години. Ние слагаме край на остарелия подход, който за десетилетия спъваше напредъка на нашите интереси. Вместо това ние започваме нормализиране на връзките между двете страни“, заяви вчера Обама.  Президентът подчета, че ембаргото срещу острова не е работело в полза на САЩ. Той посочи, че САЩ и Куба ще си сътрудничат в области като здравеопазването, емиграцията, контратероризма, борбата с наркотрафика и оказването на помощ при природни бедствия.

Американците ще може свободно да пътуват до Куба и да се връщат в САЩ със стоки за $400 долара, включващи тютюневи продукти и алкохол за $100. Това означава, че отпада дългата забрана за вноса на прочутите хавански пури „Ромео и Жулиета“ и рома „Хабана либре“, въпреки, че някои ограниченияа остават още в сила. Гневна ще бъде със сигурност реакцията на индустрията за пури в Тампа, Флорида, където се изработват много от имитациите на продуктите, попадащи под досегашната забрана. В стария град Айбор Сити има куп дюкянчета, през витрините на които може да бъде наблюдавано тайнството на производството на пури. Този район на Тампа е  магнит за туристи  и е обичан от всички жители на града, които прекарват уикенда, наслаждавайки се на чашка хубаво кубинско кафе и силна ароматична пура. По силата на ембаргото дръзналите да внесат кубински пури в САЩ бяха глобявани до $55 000 долара. „Ромео и Жулиета“ се произвеждат в Куба от много години и според легендата най-хубавите пури били свивани на ръка върху бедрото на девствена кубинка.

Новината за освобождаването на Алан Грос и смяната на политиката към Куба плъзна бързо по улиците на „Малката Хавана“ в Маями“, където живеят над 300 000 емигранти от острова. „Хубаво е, че  освободиха Грос. Той е патриот“, заяви по телевизията Си Би Ес 4 кубинският американец Гонсалво Лопес. Консервативно настроените избягали от комунистическите репресии в Куба се събраха в ресторанта „Кафе Версай“, за да изразят пртеста си срещу решнието на Обама. Гневен на президента,  Едуин Гонсалес посочи: „Лично смятам, че това е предателство спрямо тези, които напуснаха Куба. Напълно съм съгласен, че ембаргото не работеше, но понякога трябва да се предприеме нещо, защото е въпрос на принципи и мерки за наказание“, подчерта той.  Със сигурност не всички емигранти от острова споделят неговото становище. По-младите от тях са заинтригувани от възможността да пътуват до Куба и да видят роднините си.

Представители на туристичекия бизнес в САЩ предугаждат чудесните опции, които се разкриват от събарянето на виртуалната стена, която изолираше Куба, отстояща само на около 150 км от най-южната точка на Съединените щати – Ки Уест. „Куба е най-голямата страна в Карибския басейн, което означава, че там има вълнуващи възможности“, заяви Роджър Фрицел, говорител на компанията за корабни екскурзии „Карнавал“. Редица международни фирми като испанската  верига „Мелиа“ от години оперират  на острова, където поддържат 26 хотела.

Американски авиокомпании тихомълком прескачаха ембаргото. Докато за повечето граждани на САЩ важеше забраната да посещават Куба и да харчат пари там, хора, които имаха роднински връзки, а така също университетски преподаватели от кубински произход, можеха да пътуват до Хавана по линията на културния обмен. В америаканските паспорти има изрична забележка, която информира, че те не важат за 3 страни по света – Куба, Северна Корея и Виетнам. Въпреки това само през 2013 г. островът е бил посетен от 170 000 граждани на САЩ.  В Маями тихомълком въртяха транспортен бизнес малки фирмички като „Алина Травъл“, „Джина Травъл“ и т.н , които наемаха витлови самолети от компанията „Америкън еърлайнс“ и превозваха групи през Флоридския пролив. Едновремено с това от две години панамската авиофирма „Копа еър“ поддържа редовни полети от Тампа до Хвана.

Ядосани на Обама са не само някои от кубинските емигранти, а така също най-малко двама законодатели с кубински произход. Влиятелният демократ Робърт Менендес, член на Комисията по външните работи в Сената, остро разкритикува решението на държавния глава на САЩ  с думите: „Президентът Обама с действията си омаловажава бруталните действия на кубинското правителство. Колегата му републиканец Марко Рубио, който е шеф на подкомисията за западното полукълбо заплаши, че ще направи всичко възможно да блокира отварянето към Куба. „Президентското решение да бъде възнаграден режима на Кастро и да се поеме път на нормализация е необяснимо“, посочи Рубио пред пресата във Вашингтон.

Интересно е да се отбележи, че Барак Обама размрази отношнията с Куба почти година след като военното министерство в Москва обяви намерението на президента Владимир Путин да открие бази на руските ВМС в Куба, Никарагуа и Венецуела. Министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи през февруари т.г, че Путин планира да поиска също достъп на руски стратегически бомбардировачи до летища в посочените страни за обслужване и зареждане с гориво. Прекратяването на "студената война" между Куба и САЩ определено е удар по Путин, който вече няма да може да разчита на Острова на свободата да бъде негов военен полигон. Не случайно още снощи вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин гневно коментира, че "САЩ ще задушат Куба в прегръдката си".