Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако навремето княз Борис беше провел допитване сред тогавашните българи дали да се покръстим, най-вероятно щеше да получи следните отговори:

1. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, това противоречи на изконните български традиции и богове от пантеона на Тангра!

2. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, от народ на войници князът ще ни направи гейове в рокли.

3. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще има килийни училища, няма да губим времето с тъпотии като учене, имаме коне да си яздим.

4. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тази азбука, ние сме воини, наши изконни традиции са да въртим копието, писалка въртят само гейовете.

5. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще падам на коляно пред голо тяло, и то разпнато на кръст. Всички знаят, че: „Никога на колене, пред когото и да е!“ Даже в лексикона съм си го написал.

6. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какъв е този изнежен рус младеж, много приличащ на Мел Гибсън на млади години, дето ни го пробутват за бог. Сам си мъкнел кръста, на който го разпнали. Аматьор. Нашият Тангра ще изпие 100 литра вино, ще ходи по жарава, ще танцува в ледени води и ще го схруска за закуска. Като мюсли. Екологични, макар и конски.

7. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какви са тези семейни обреди, какви семейни ценности. Аз си яздим коня и като видя някоя засукана славянка на полянка, с едри гърди като любеници, пък как да не я уважа. Щото наш‘те женки от това яздене никакви гърди не са им останали. Уважително си е начи, иначе какъв воин съм.

8. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така за „прелюбодеяние“ ще горим в ада? То тогава целата рода, даже целото племе трябва да е изгоряло досега…

9. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тази църква, ние ли трябва да плащаме за всичките попове, свещеници, па и патриарх трябвало. Изконна българска традиция е да има един жрец на Тангра, който да заколи едно агне или каквото има за колене, да го изядем, че много се огладнява от религиозни обреди, и толкова.

10. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така всяка неделя ще им ходя на църква. Има си толкова женички, козички, овчици и други твари за уважаване. Пък и с верна дружина ще яздим насам-натам, то си изконна българска традиция. Какво да им се завирам у църквата, пък и то всяка неделя.

[[nid:63261]]

11. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, какви са тези молитви, какви са тия песни, дето трябва да пеем. Ние си имаме бойни викове, нито едно българско знаме не е пленено в битка, това се постига с бой и крещене, а не с църковни песни.

12. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така жената е направена от ребро на мъжа. Тия чуват ли се какви глупости дрънкат. Аз съм виждал ребърца, с изконен български мед най-добре се получават на скарата. Да, факт, като има некоя сгодна женица да ги върти, че не е много мъжка професия, е по-арно. Не отричам. Ама чак, че жената е направена от ребърца, това са глупости.

13. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще обличате свещениците в рокли. Вие може раса да им викате, ама те са си рокли. Това противоречи на всички български традиции. Не могат кон да яздят така, алооо. Кви сте смешни с тия рокли…

14. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще имаме черкви. Изконна българска традиция е, като ни писне и да яхнем коня, да съберем палатката или вигвама или юртата, кой каквото си има, и да подемем в галоп към нови хоризонти. Как така ще строим черкви? Не можем да ги носим с нас. Вие знаете ли камъните колко тежат?

15. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще се огъваме пред влияние от чужбина. Не им щем чуждоземските глупости, ние си имаме наша си, изконна, българска религия, която ни отличава и ни прави единствени и неповторими, и няма да я унищожим заради някакви международни тъпотии.

16. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така ще мътят главите на децата с тъпотии от малки. Нека си играят милите, да препускат, да изживеят истинско детство. Като станат на по 20, като си вземат женички, козички, овчици, тогава сами ще си решат какво да знаят. А не некви даскали да им пълнят главите с тия модерни глупости като учене.

17. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то нашият княз няма една спечелена война, тръгнал нова религия да ни налага. Да ходи войник, да брани границата, да прави уборки и сапунки, да види какво е, пък тогава да видим дали ще иска тия модерни глупости с това християнство.

18. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то даже синът на княза не иска да се покръства. Върна истинските, изконните, естествените български традиции. Които ни правят народ. Еваларката, Расате, ти си истински патриот!

19. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, то даже болярите ни не са съгласни. Пуснаха сърдита декларация, че започват протестни действия и всеки ден ще правят по една обиколка с кон на юртите си. Хепънинг един вид. Протестен. Така се прави. Евалата, болярите, истински религиозни водачи сте!

20. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, как така няма да крадем, няма да убиваме, как ще живеем тогава. То е изконна българска традиция да препускаме, да плячкосваме и да минаваме нататък. Плячкосване без убийства няма как да стане. Пробвали сме. Бият, майко, не прощават. А и как да квалифицираме деянието „плячкосване“, ако извадим грабежите, били те лека или тежка форма. Абе, тия, нашите управници, акъл нямат какво ни предлагат…

21. Ама какво е това „покръстване“, какви са тези глупости, каква е тая тъпотия да не пожелаваме женките на комшиите. Още малко ще кажат да не пожелаваме овцете и козите. Естествено, че ако ти хареса нещо, женичка, козичка, овчица или друг подобен добитък, отиваш при човека и си се разбирате за цената и всичко е пито-платено. Чисти сметки, добри приятели, са казали старите хора. И са били прави. А не с тия модерни глупости…

И още много щеше да има. Накратко, ако княз Борис беше направил „народно допитване“, най-вероятно щяхме още да си яздим конете. Княз Борис обаче е направил друго. Имал е способността да гледа в бъдещето. И от няколко племена е направил хомогенен и модерен народ.

Княз Борис е бил умен човек. Бъди като княз Борис. Извади си главата от миналото. Погледни в бъдещето. Стани модерен.

Усмихнат ден! :)

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.

 

 

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

По т.2., автора е проявил

По т.2., автора е проявил "скромност и такт" и е изпуснал думата "черни". Аз обаче съм на вие със скромността и такта и нямам проблеми да отбележа тази липса на "черни" пред "рокли".
Vladimir Radoslavov's picture
Vladimir Radoslavov
VladimirRadoslavov

нерде Ямбол нерде Стамбол ...

Айде сега да се " покръстим " (отново за поредне път за кефа на чуждопоклонниците) във някакви си " нови " европейски или неизвесно какви " норми " а после ше видим дали сме сбъркали. Такова задушевно обръщение може да вдъхови само надрусани тинейджъри и малоумни джендъри или изхранващи се от НПО /NGO парици дописници
Simeon Hasan's picture
Simeon Hasan
Simeon_Hasan

Абе Аламанов, абе Любчо ...

По твоята логика и севернокорейския Ким е умен човек. Защо да се допитва до народа? Ако вземе да ги пита кое е по-важно за държавата - да правят ядрено оръжие или да се гарантират прехраната и опозване на човешките права - ще вземат да изберат второто. Тогава, кво правим?
Simeon Hasan's picture
Simeon Hasan
Simeon_Hasan

В допълнение ..

Ако изключим нескопосания ти сарказъм ще видим, че част от аргументите на "народа" против покръстването са абсолютно резонни. Много от историческите анализатори са на мнение, че ако тогава Борис беше приел Исляма (каквато възможност е била съвсем реална - това са направили волжките българи) в съюз с Арабския халифат е щял да унищожи Византия и България да заеме нейното място. Това щеше да предотврати на създаване на Османската империя и изобщо нещата са щели да се развият в съвсем друга посока ....

автора се оля

Елементарно, като за пред олигофрени.... Не, не на ИК. Както го е написал го виждам в първата редичка но новите джендър-талибани цоцащи пари, много пари за приказки за ненасилие. Приказки!
 's picture

rado borisov

Любомир Аламанов-умен човек

„И от няколко племена е направил хомогенен и модерен народ.“ Това може да го каже само човек, който е напълно незапознат с историята на българите. Истината: Българите са били хомогенен и модерен народ, а държавата им благоденстваща и уважавана от всички, единствено до появата на Борис I. Борис I, ако имаше качеството поне малко да провиди в бъдещето, никога нямаше да наложи византийското християнство над българите и да използва меча си срещу тях. Това разцепи българите и българската държава, и от този момент нататък е причината за нещастията и неблагополучията, които ни преследват и стоварват върху главите ни досега. Така че, ако наистина търсим изход от този продължителен и злощастен период главите ни трябва да бъдат насочени единствено в годините между 165г и 852г.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Пет века за пет минути ли ги

Пет века за пет минути ли ги имаш ?
ognian  deyanov's picture
ognian deyanov
ognian.dey

Прочетете написаното по повод статията...

Прочетете коментарите за статията и ще се обеците ( ако сте обективен и мислещ човек) ,че народа не трябва да решава всички въпроси. Той , народа, трябва да избира правилните водачи. Има Ленин, Хитлер, Сталин, Мао , Ким Чен Ун и др.,,но има и други допринесли за развитието на човечеството. Това е избора.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"да избира правилните водачи.

"да избира правилните водачи. Има Ленин, Хитлер, Сталин, Мао , Ким Чен Ун и др" Нито един от тия дето си ги изброил не е избиран ! (т.е. не е дошъл на власт след избори)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.