Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Отношението на Тръмп към реалността може да има тежки последици. Редица експерти по психология и психиатрия, таили досега заключенията си по психическото състояние на Тръмп, сложиха край на мълчанието си, пише в. “Индипендънт”.

Сега публично се оповестява, че у новоизбрания президент на САЩ се наблюдава смущение на личността. Конкретно става дума за злокачествен нарцисизъм – смесица от нарцисизъм, антисоциално смущение на личността, агресия и садизъм.

Малко отклонение. Терминът “нарцисизъм” означава самовлюбеност и се свързва с редица характерни черти – възхищение от самия себе си, егоцентричност и егоизъм. Формулиран е за пръв път от австрийския психиатър Зигмунд Фройд (1856 – 1939 г.), изхождайки от гръцкия мит за Нарцис, орисан да се влюби в собственото си отражение във водата. През 1914 г. Фройд публикува труда си «За нарцисизма: Въведение».

Да се върнем на случая «Тръмп».

«Доналд Тръмп страда от опасно психично заболяване и не е в състояние да е президент. Злокачественият нарцисизъм се различава от класическия нарцисизъм и е нелечим», заявява за «US News» практикуващият в САЩ психотерапевт Джон Д. Гартнър.

Според публикацията в “Индипендънт” след избора на Тръмп за президент хиляди психолози са се присъединили към групата “Citizen Therapists Against Trumpism”. Терапевтите срещу тръмпизма са публикували манифест, в който предупреждават за психозата на Тръмп:

“Политика на изкупителната жертва и на прогонване на групи от хора, на които се гледа като на заплаха, включително имигранти и религиозни малцинства; деградиране, клеветене и унижаване на конкуренти и критици; насаждане на култ около «силния мъж», апелиращ към гняв; обещанието да решим проблемите си, ако се осланяме на него; преоткриване на историята и минимален интерес към истината; не съзира необходимост от рационално убеждаване.»

Не възприема действителността

Експертите са единодушни по диагнозата «нарцисизъм». За тях тя не била толкова важна, колкото нейното отражение върху действията на Тръмп, които били стъписващи.

«Нарцисизмът влияе върху способността му да възприема действителността. Ето защо не е възможно да се приложи логика, ако искаш да го убедиш в нещо. Три милиона жени протестират? Не го засяга. Съветници, които са на мнение, че дадена стратегия не функционира? Не го интересува. За един подобен екстремен нарцист стремежът му да се наложи е неудържим. За него реалността е онази, която е в съответствие с фантазията му за власт, богатство, красота и т. н.», обяснява за «Ню Йорк дейли нюз» д-р Джули Фъртрел.

Психическа нестабилност

Още през декември м. г. трима именити професори по психиатрия са се обърнали с писмо към все още действащия президент Барак Обама, пише швецарският в. «Тагесанцайгер».

«Многобройните съобщения за симптоми на психическа нестабилност е повод да се съмняваме в годността на Тръмп» да поеме изключителната отговорност, която му повелява постът. "Между другото симтомите обхващат прекалена самооценка, импулсивност, свръхчувствителност, когато се чувства засегнат или го критикуват, както и очевидна неспособност да прави разлика между фантазия и реалност. Към Вас отправяме настойчива молба Тръмп да бъде подложен на обхватен медицински и невропсихиатрически преглед», се посочва в писмото на тримата професори.

Случаят «Голдуотър»

Не всички специалисти споделят подобно мнение, но по съвсем различна причина. Така например остра критика към колегите си отправя проф. Дейниъл Смис от университета в Глазгоу:

“Нито е етично, нито е добра практика да се коментират подобни неща, когато никога не си прегледал (като лекар – б. р.) това лице. Важно е и да се припомни, че има разлика между смущения на личността и психично заболяване.”

В името на истината трябва да се признае, че не е естествено психолози и психиатри да излагат становища публично. Още през 1964 г. Асоциацията на американските психиатри прие “Правилото Голдуотър”, надобовящо  етичен кодекс. Налага се забрана да се поставят дистанционни диагнози, особено когато това са публични личности.

Това беше реакция на публикация в списание, в която беше съобщено, че над 1000 психиатри и психолози са обявили тогавашният кандидат на републиканците за президент на САЩ Бари Голдуотър като негоден за държавен глава.

Бившият сенатор от Аризона Бари Голдуотър успя да събере едва 38 на сто подкрепа. За президент беше избран кандидатът на демократите Линдън Джонсън, вицепрезидент на Джон Кенеди. След убийството на Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас Джонсън го наследи на поста.  Година по-късно спечели президентските избори с внушителните 61 на сто.

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Фалшива новина.

Никой, който действително е прегледал Тръмп и може да му постави диагноза, няма право да я "споделя в интернет", наричат го "медицинска етика" и за нарушаването й отнемат права.
 's picture

Vladi Dim

Другарю,

ако се касаеше за сърдечно-съдово или стомашно заболяване , несъмнено сте прав. Но за психиатрите , които установяват психични странности , зависимости или леки отклонения един диалгог, беседа или многократно гледане изявите на индивида са достатъчни.
 's picture

Mark Watson

Джибраил,

иде реч за публична личност, която заплашва устоите на цивилизования свят.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Нима?

Толкова ли са слаби "устоите" на "цивилизования свят", че един, както го описват, злокачествен "нарцисист" (фалшива дума, между другото), може да ги заплаши?
 's picture

Krasimir Kabakciev

Историята е пълна с тежко психично болни още от римско време

И то тежко луди, чиято патология е такава, че въздейства на масите и ги кара да следват лудия. Такива бяха тримата най-велики главорези на от последно време: Ленин, Сталин, Хитлер. Възниква въпросът защо няма закон, който да задължава подлагането на кандидатите за президент на САЩ на всеобхватен психиатричен преглед. За кочината България какво да питаме? В нея може да си неграмотник, малоумник да нямаш необходимото образование - висше, и да станеш премиер. Обаче в случая става въпрос за най-великата сила на света - оттам и за света, както правилно отбелязва Mark Watson.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Тежко луди без пари не стават лидери.

Др. Ленин става лидер с един вагон немски тугрици, с които щедро купува главорези - латвийски стрелци, матроси и дори един китайски полк. Тръмп си купи - не знаем с какво, но ще разберем - съдействието на ФБР.
 's picture

Zdravko Dunov

Психоанализата НЕ е

Психоанализата НЕ е наука. Психоанализата е реално резултативна при Зигмунд Фройд, защото е гениална индивидуална СПОСОБНОСТ, УМЕНИЕ, което нито се научава с научни методи, нито се преподава с научни методи. Човек може да бъде гениален психоаналитик по същият принципен начин, по който може да бъде гениален художник, музикант и даже хирург на непостижимо за колегите му равнище. Никой след Зигмунд Фройд НЕ притежаваше специфичната му гениална СПОСОБНОСТ, затова последователите му се разпиляха на школи и направления, станаха празнословни "теоретици", а с масова психоанализа почнаха да се занимават безскрупулни индивиди, често пълни шарлатани.
 's picture

Zdravko Dunov

А психиатър - НЕ

А психиатър - НЕ психоаналитик - по телевизията може да бъде само нравственият и професионалният КРЕТЕН.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Я г-н велик философ Zdravko Dunov обяснете едно нещо

Обяснете какъв велик политик е банкенският телохранител на правешкия дебил и катил! Нали имате специална научна разработка по въпроса? Светнете ни за нея! И ни светнете какво забележително философско произведение беше кандидатската Ви дисертация през комунизма!
 's picture

Zdravko Dunov

Кабакчиев!

Кабакчиев! Първата ми - кандидатска - дисертация беше на тема "ИСТИНА И НАУЧНО ТВОРЧЕСТВО". Втората ми - голяма докторска - дисертация беше на тема "РАЗУМ, ВЛАСТ И ВЯРА". И си дръж езика зад зъбите, а пръстите - далеч от клавишите - когато искаш да имаш работа с мен. Добре запознат съм с твоята злощастна биография.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Дънов, не се правете на интересен!

Не обяснявайте какво е било заглавието на дисертацията Ви от дълбокия комунизъм, а какво пише вътре!
 's picture

Zdravko Dunov

Джибрито ме е нарекъл

Джибрито ме е нарекъл "гербава калинка"? Лично мен, европейски безусловно признатият философ на историята, правото и науката? Джибрито сигурно се е насмукал с джиброва ракия... Впрочем, за мен като академичен изследовател такива екземпляри, макар анонимни, представляват сериозен авнтропологичен интерес. В тази връзка - добре, че тук са налице всякакви екземпляри...
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Абе, смешник полуграмотен

"безусловно признатият философ на историята, правото и науката" Какво общо има науката с твойте глупости? Я се скрий.
 's picture

Zdravko Dunov

Така ти се иска, Джибри,

Така ти се иска, Джибри, нали? Няма авторитети, всички сме равни, всичко е фифти-фифти... това била демокрацията... всеки екземпляр си има право на мнение, както и право на гласуване... Не става, Джибри, нито природата дава поравно на всеки, нито животът дава еднакво на всеки негодник заедно с всеки умен и трудил се човек... Вселенско неравенство, но ще трябва да го преглътнеш...
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Прав си.

"нито природата дава поравно на всеки, нито животът дава еднакво на всеки негодник заедно с всеки умен и трудил се човек..." Ето, никът, който си го взел, например, е ощетен жестоко. Нулев принос към световната философия, всичко, писано от него - публикувано само в едно провинциално журналче, издавано в подземието на БАН. Нулев брой цитати в чужбина, нула статии на чужд език, нулев импакт фактор. Фъшкия, най-вероятно с преписана "дисертация". Изпаднала дотам да се хвали в анонимни форуми. Скрий се, не срами българската философия :)
 's picture

Zdravko Dunov

В какъв ли свят живеем,

В какъв ли свят живеем, Господи, след като аз, най-умният човек, когото познавам, изглеждам в очите на тълпата глупак?
 's picture

Zdravko Dunov

И в какъв ли свят

И в какъв ли свят живеем, Господи, след като Доналд Тръмп, най-цезаристкият Президент, който е избиран в САЩ, в очите на тълпата изглежда психопат?
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Живеем в реалността, драги "философе",

там, дето самозаблудите не помагат, а илюзиите за величие донасят отрезвителни шамари и заслужен присмех :)
 's picture

Zdravko Dunov

"Реалност" е термин от

"Реалност" е термин от всекидневния език, господин Джибри. А да не би случайно да си чувал какви и кои са ТРИТЕ фундаментални световни концепции за ИСТИНАТА като определен тип отношение на съответствие между "ЗНАНИЕ" и "ОБЕКТ на знанието"? КОЕ на КОЕ трябва да съответствува във всяка от ТРИТЕ световни концепции? Или може би си уверен, хей така, от само себе си, че знаеш ЩО е ИСТИНА? Знаеш ли поне защо Пилат Понтийски потри ръцете си, питайки се що е истина?
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Драгий ми дървени философе,

шмаизвинявате, ама ми трудничко да си представя разговор с неуки лаици като Ваша милост на друг език, освен всекидневния. Гледам ви "научните" постижения и се съмнявам, че познавате дори бегло някой от научните формализми, с които обикновено описваме реалността така, че да говорим за нея в дълбочина и без излишни семантични неясноти. Но ако искате, опитайте да ме убедите в противното ;) С една дума, оди се пери, дърдорко, никому не прайш впечатление.
 's picture

Zdravko Dunov

Естествено е тълпата да

Естествено е тълпата да се надига на палци..., в демократично общество живеем..., но тълпата си е тълпа, в което, разбира се, няма нищо укорително за индивидите от тълпата..., те просто са на своето място.
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Плаче ми се

толко джокери и дори не си разбрал какво ти казвам. Ега ви у дървените философе. Прав беше онуй мекере Дянков - закривай и феодалните старци - по селата да варят джибри. За друго не ставате :)
 's picture

Krasimir Kabakciev

Драма голяма и проглеждане

Най-умният човек, когото познавал, бил той самият. Обаче изглеждал в очите на тълпата глупак. Ако някой не знае що е то нещото БАН, може да го види в пълния му блясък.
 's picture

Zdravko Dunov

Кабакчиев, в този

Кабакчиев, в този безсмислен конгломерат, какъвто е БАН, има всичко. Има чакъл, има злато, има и брилянти. Аз съм един от щастливците в БАН. Р
Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Чакълче с пенцийка?

Да ти завиди човек на глупаво пропиления празен живот.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Аааа, взехме да се вразумяваме

Само дето по отношение на банкенския бодигард - хич.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.