Отношението на Тръмп към реалността може да има тежки последици. Редица експерти по психология и психиатрия, таили досега заключенията си по психическото състояние на Тръмп, сложиха край на мълчанието си, пише в. “Индипендънт”.

Сега публично се оповестява, че у новоизбрания президент на САЩ се наблюдава смущение на личността. Конкретно става дума за злокачествен нарцисизъм – смесица от нарцисизъм, антисоциално смущение на личността, агресия и садизъм.

Малко отклонение. Терминът “нарцисизъм” означава самовлюбеност и се свързва с редица характерни черти – възхищение от самия себе си, егоцентричност и егоизъм. Формулиран е за пръв път от австрийския психиатър Зигмунд Фройд (1856 – 1939 г.), изхождайки от гръцкия мит за Нарцис, орисан да се влюби в собственото си отражение във водата. През 1914 г. Фройд публикува труда си «За нарцисизма: Въведение».

Да се върнем на случая «Тръмп».

«Доналд Тръмп страда от опасно психично заболяване и не е в състояние да е президент. Злокачественият нарцисизъм се различава от класическия нарцисизъм и е нелечим», заявява за «US News» практикуващият в САЩ психотерапевт Джон Д. Гартнър.

Според публикацията в “Индипендънт” след избора на Тръмп за президент хиляди психолози са се присъединили към групата “Citizen Therapists Against Trumpism”. Терапевтите срещу тръмпизма са публикували манифест, в който предупреждават за психозата на Тръмп:

“Политика на изкупителната жертва и на прогонване на групи от хора, на които се гледа като на заплаха, включително имигранти и религиозни малцинства; деградиране, клеветене и унижаване на конкуренти и критици; насаждане на култ около «силния мъж», апелиращ към гняв; обещанието да решим проблемите си, ако се осланяме на него; преоткриване на историята и минимален интерес към истината; не съзира необходимост от рационално убеждаване.»

Не възприема действителността

Експертите са единодушни по диагнозата «нарцисизъм». За тях тя не била толкова важна, колкото нейното отражение върху действията на Тръмп, които били стъписващи.

«Нарцисизмът влияе върху способността му да възприема действителността. Ето защо не е възможно да се приложи логика, ако искаш да го убедиш в нещо. Три милиона жени протестират? Не го засяга. Съветници, които са на мнение, че дадена стратегия не функционира? Не го интересува. За един подобен екстремен нарцист стремежът му да се наложи е неудържим. За него реалността е онази, която е в съответствие с фантазията му за власт, богатство, красота и т. н.», обяснява за «Ню Йорк дейли нюз» д-р Джули Фъртрел.

Психическа нестабилност

Още през декември м. г. трима именити професори по психиатрия са се обърнали с писмо към все още действащия президент Барак Обама, пише швецарският в. «Тагесанцайгер».

«Многобройните съобщения за симптоми на психическа нестабилност е повод да се съмняваме в годността на Тръмп» да поеме изключителната отговорност, която му повелява постът. "Между другото симтомите обхващат прекалена самооценка, импулсивност, свръхчувствителност, когато се чувства засегнат или го критикуват, както и очевидна неспособност да прави разлика между фантазия и реалност. Към Вас отправяме настойчива молба Тръмп да бъде подложен на обхватен медицински и невропсихиатрически преглед», се посочва в писмото на тримата професори.

Случаят «Голдуотър»

Не всички специалисти споделят подобно мнение, но по съвсем различна причина. Така например остра критика към колегите си отправя проф. Дейниъл Смис от университета в Глазгоу:

“Нито е етично, нито е добра практика да се коментират подобни неща, когато никога не си прегледал (като лекар – б. р.) това лице. Важно е и да се припомни, че има разлика между смущения на личността и психично заболяване.”

В името на истината трябва да се признае, че не е естествено психолози и психиатри да излагат становища публично. Още през 1964 г. Асоциацията на американските психиатри прие “Правилото Голдуотър”, надобовящо  етичен кодекс. Налага се забрана да се поставят дистанционни диагнози, особено когато това са публични личности.

Това беше реакция на публикация в списание, в която беше съобщено, че над 1000 психиатри и психолози са обявили тогавашният кандидат на републиканците за президент на САЩ Бари Голдуотър като негоден за държавен глава.

Бившият сенатор от Аризона Бари Голдуотър успя да събере едва 38 на сто подкрепа. За президент беше избран кандидатът на демократите Линдън Джонсън, вицепрезидент на Джон Кенеди. След убийството на Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас Джонсън го наследи на поста.  Година по-късно спечели президентските избори с внушителните 61 на сто.