Продължава руският ракетен и артилерийски обстрел по цяла Украйна, най-ожесточени боеве продължават да се водят в Донбас, съобщават тази сутрин украинските медии, цитирайки сводките на президентството и Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ГЩ на ВСУ).

Тази сутрин руски ракети са ударили село Десна в Черниговска област, където има учебен център на ВСУ. Около пет часа сутринта местно време руската авиация е изстреляла четири ракети, две от които са попаднали в сградата на центъра. Има загинали и много ранени, съобщи шефът на Черниговската областна военна администрация Вячеслав Чаус.

Край селището Белокопитово в Сумска област руските сили са открили огън от минохвъргачки по украински граничари. Освен това руснаците са нанесли удар по центъра на Ахтирка в Сумска област, съобщи в Телеграм главата на областната военна администрация Дмитрий Живицки. Пет руски ракети са попаднали в мирни граждански обекти и са причинили разрушения.

За изтеклото денонощие ВСУ са отбили в Донецка и Луганска област 11 атаки на руските войски, унищожили са пет танка, един зенитноракетен комплекс, шест артилерийски системи, 12 бронирани машини и един автомобил.

В Луганска област са отбелязани два мощни авиоудара и постоянен обстрел на цялата територия. В град Северодонецк са разрушени два от корпусите на местна болница, промишлена сграда, четири многоетажни блока и магазин за строителни материали. Деветима души са загинали и трима са ранени.  Други четири къщи са разрушени в Рубежне и Лисичанск.

В Донецка област цялата линия на фронта е под постоянен масиран обстрел. През последното денонощие са убити осем души, ранени са шестима, пострадали са 32 жилищни сгради, училище, институт и девет промишлени обекта. 

ВСУ са ликвидирали край южните граници на страната склад за горивносмазочни материали близо до Чернобаевка, 29 противникови войници, зенитноракетен комплекс "Стрела-10" танк и друга техника

Кметът на западния град Лвов Андрей Садовий потвърди информацията за попадения на руски ракети в града, където през изтеклата нощ бяха чути взривове. Украинските военни са свалили три руски крилати ракети над Лвовска област, съобщи във Фейсбук командването "Запад" на Въздушните сили на ВСУ.  Атаката е била по инфраструктурата на областта с крилати ракети с морско базиране, се казва в съобщението. Една от тях е попаднала в украиския военен обект в Яворив. 

В Харков нощта е преминала без обстрел, макар и с въздушни тревоги. Но през цялото изминало денонощие руските войски са откривали огън по населени места в Харковски и Чугуевски райони на Харковска област. За денонощието са загинали двама и са ранени девет души.

В Николаевска област снощи, в резултат на обстрел на градчето Первомайское, са повредени пететажен жилищен блок и частна къща. Няма жертви.

Село Алексеевка в Глушковски район на руската Курска област, граничеща с Украйна, е било обстрелвано рано тази сутрин от едрокалибрено оръжие, съобщи шефът на района Роман Старовойт. По думите му са повредени три къщи, училище и автомобил. Няма пострадали.

Според поредната сводка на ГЩ на ВСУ в социалните мрежи руските загуби в жива сила вече са 27,9 хиляди души. Загубите в бойна техника включват 1 235 танка, 3 009 бронирани машини, 201 самолета, 167 вертолета, 198 реактивни системи за залпов огън, 90 средства за противовъздушна отбрана и др. Няма независимо потвърждение на тези данни.

В последната сводка на британското министерство на отбраната се казва, че Русия е готова да използва артилерия срещу населени места, без да отчита пропорционалността на атаките спрямо щетите по цивилната инфраструктура. Руските войски вероятно ще използват по-широко безразборен артилерийски обстрел поради ограничените им възможности да откриват цели и нежеланието да рискуват с бойни самолети извън техните фронтови линии.

През следващите седмици Русия, пише британското министерство на отбраната, вероятно ще продължи да разчита на масирани артилерийски удари в опит да засили офанзивата в Донбас.

Американският институт за изследване на войната (ISW) пише, че руската групировка около Харков се опитва да задържи границата и да предотврати напредването на украинските войски на север - и това изобщо не прилича на изтеглянето на руските войски от Киев, Чернигов и Суми.

В окупираните територии на Украйна нараства напрежението между руската окупационна администрация и проруските сътрудници, обръщат внимание анализаторите. Те посочват, че се ръководят само от открити публикации в медиите и сами не могат да потвърдят тези факти.