Русия осъди бившия американски морски пехотинец Пол Уилан на 16 години затвор за шпионаж.

При произнасянето на присъдата Уилан определи делото за "измамно" и призова лидерите на САЩ, Ирландия, Обединеното кралство и Канада да му се притекат на помощ, предаде Си Ен Ен.

Тук може да видите видео от септември 2019 г., в което обвиняемият определя делото за "безмислица".

 

Уилан е с четворно гражданство към гореизброените страни.

Той е задържан в московски хотел на 28 декември 2018 г. за участието си в разузнавателна операция. Оттогава досега Уилан бе държан в столичния затвор "Лефортово". Поради характера на обвиненията делото е класифицирано.

Адвокатът на обвиняемия Владирми Жеребенков съобщи по-рано, че Уилан без знаението си е получил флашка, съдържаща "държавни тайни" по време на посещение от личен характер в Русия.

"Човек се появи в хотелската ми стая и постави нещо в джоба ми, когато бях арестуван", настоява Уилан. "Този човек бе агент на ФСБ (Федералната служба за сигурност). Човек, който познавах от 10 години. Нямаше абсолютно никаква причина този човек да бъде в стаята ми. Нямаше причина да оставят каквато и да е флашка".

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че бившият военен е бил хванат на местопрестъплението.

Уилан отхвърля обвинението и посочва, че му е било отказан медицински преглед докато е бил поставен под арест.

"Трябва да ви кажа, че кучето ми Флора получи по-добри медицински услуги от тези, които аз получих от руското правителство", сподели той.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан заяви пред журналисти в Москва, че е дълбоко разочарован от присъдата на Уилан и посочи, че вината му е "абсолютно недоказана".

"САЩ са разгневени от решението на руския съд да осъди американския гражданин Пол Уилан, след тайно дело, с тайни доказателства и без съответните права на свидетелите на защитата", заяви Майк Помпео.