Полицията в Атланта е задържала най-малко 36 души при протестите, избухнали в града, след като чернокожият местен жител Рейшард Брукс бе прострелян от полицаи при арест и по-късно почина в болница, предават световните медии, цитирани от БТА.

Вчера оставка подаде шефката на полицията в Атланта Ерика Шийлдс, а стрелялият полицай бе уволнен.

По данни на властите в петък вечерта полицаите се опитали да задържат Брукс, който бил в автомобил край ресторант "Уендис" в нетрезво състояние.

Афроамериканецът оказал съпротива. Полицаите се опитали да използват електрошок, но Брукс успял да им го отнеме. Предполага се, че бягайки се е опитал да използва електрошока срещу полицаите, след което единият от тях го прострелял няколко пъти. Брукс е бил откаран в болница, където издъхнал.

Вчера в Атланта се проведоха демонстрации срещу полицейското насилие. Първоначално в тях се включиха около 150 души, но след това броят им нарасна до няколкостотин. При демонстрациите в ресторанта, край който е станал инцидентът, започна пожар.

Протестиращите затвориха главна магистрала в Атланта в събота и изгориха ресторанта от веригата  "Уендис", където Брукс беше застрелян от полицията, предаде Ройтерс. Според агенцията новият смъртен случай при конфронтация между чернокож и силите на реда ще предизвика по-голямо напрежение в цялата страна.

Ресторантът горя повече от 45 минути, преди да пристигнат пожарните екипи, които да го угасят. Около него полицията беше образувала кордон. Сградата, която е до бензиностанция, изгоря до основи.

Други демонстранти тръгнаха към междущатската магистрала 75, спирайки движението, преди полицията да използва линия от патрулни коли, за да ги задържи.

Смъртта на Брукс последва седмици демонстрации в големи градове в Съединените щати, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, афроамериканец, който почина на 25 май, след като полицай от Минеаполис коленичи на врата му близо девет минути, докато го задържаше.

Уволненият в Атланта полицай беше назован като Гарет Ролф, който работи в управлението от 2013 г.

Кметицата Киша Ланс Ботъмс каза, че е приела оставката на полицейската началничка Шийлдс.

Ботъмс каза, че обстоятелствата не са налагали полицаят да стреля с бойни патрони и че е поискала незабавното му уволнение.

Брукс има малка дъщеря, чийто рожден ден е бил в събота.

Полицията е била извикана в петък вечер пред "Уендис", защото Брукс е бил заспал в колата си, която препречвала автомобилна алея за преминаване край ресторанта. 

Полицаите се опитали да го заведат в управлението, след като полеви тест показал, че е в нетрезво състояние.

Видео, заснето от минувач, показва, че Брукс се съпротивлява и се бори с двамата полицаи от патрула пред ресторанта, след което се отскубва от тях и побягва, насочвайки към тях електрошоков пистолет.

Друг видеозапис от камера в ресторанта показва  как Брукс бяга, обръща се и се прицелва с електрошоковия пистолет в преследващите го полицаи, при което един от тях вади своя пистолет и стреля в него. Брукс пада на земята.

Адвокатите на Брукс, цитирани от Ройтерс, са казали, че полицаят не е имал право да използва смъртоносно оръжие, дори Брукс да е използвал електрошоковият пистолет, който не е смъртоносен. Полицията има право да стреля с бойни патрони, само ако срещу нея е насочено огнестрелно оръжие според адвокатите.