Генът АВО, определящ кръвната група на човек, и хромозомният 3-генен клъстер 3p21.31 имат отношение към тежката дихателна недостатъчност, която е усложнение на COVID-19 при някои болни. Това сочи италианско-испански анализ на общия геном на болните, предаден в предпринтния сървър за здравни изследвания medRxiv.

Известно е, че дихателната недостатъчност е характерна за тежкото протичане на Covid-19 и е критичен фактор за изхода от заболяването. Засега е известно, че до нея стигат по-малко от 10% от инфектираните със SARS-CoV-2 пациенти. Защо това е така все още се изяснява.

В изследването първоначално са включени 1 980 пациенти с дихателна недостатъчност от 7 италиански и испански болници в Милано, Монца, Мадрид, Сан Себастиан и Барселона. След качествен контрол в анализа са оставени 835 пациенти и контролна група от 1 255 пациенти от Италия, и 775 пациенти и контролна група от 950 пациенти от Испания. 

Общо са проследени 8 582 968 едноядрени нуклеотидни полиморфизми (SNPs – вариации на 3 различни гена) и са извършени мета анализи на двата контролни панела. Корелационните анализи показват, че има интерактивна кръстосана връзка между гена, който определя кръвната група и гените, отговорни за АСЕ-2 рецепторите. Известно е, че последните се намират по лигавицата на дихателната система и в алвеолите, както и в ендотелиума на малките кръвоносни съдове и срещата им с вируса довежда до възпалителен процес.

Смята се, че тежестта на този възпалителен процес определя тежестта на белодробните промени и развитието на Остър Респираторен Дистрес Синдром.

Заключението на учените е, че по-голям процент хора с кръвна група А стигат до тежка дихателна недостатъчност вследствие на COVID-19, отколкото останалите кръвни групи. Те също така установяват, че кръвна група О има относително протективен ефект при развитието на болестта.

Това не е първото проучване на връзката между кръвните групи и риска от заразяване със SARS-Co-V-2. Изследователи от американската компания за генетични изследвания и анализи  23andMe доказват, че хора с кръвна група О имат 18% по-малък шанс да са позитивни за новия коронавирус. В проучването, публикувано на 8 юни, са участвали над 750 000 души, като 10 000 от тях са имали COVID-19. За разлика от европейското изследване, те не установяват коя кръвна група А, B или AB е най-рискова.

Изследователите се надяват, че тези резултати ще подпомогнат лекарите в терапията и прогнозата на заболяването за всеки конкретен болен.