Цели 17 земеделски организации обявиха, че застават зад усилията на Министерството на земеделието за прозрачно разпределяне на евросубсидиите. Мащабната (и спонтанна) подкрепа за министърката Десислава Танева идва, след като през миналата седмица изданието "Биволъ" публикува запис, на който ясно се чува как Танева в конферентна връзка със земеделци признава, че измами с разпределянето на евросубсидиите има, но пък те трябвало да се скрият, за да не спре ЕС парите.

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат - значи не трябва да получавате тази помощ!", се чува да казва Танева в записа.

Малко по-късно тя обясни, че думите й са извадени от контекста и че единственото, което искала да каже, е, че трябва да се защитят земеделците от общественото мнение, което, ако чуело, че се говори само за измами, нямало да подкрепя проектите им. Нейната администрация пък правела най-много проверки и въобще била най-добрата в министерството от много време насам. Брюксел пък не го лъжели - това било невъзможно.

Днес подкрепящите я земеделци заявяват, че твърденията след разпространения от Георги Василев (б.р. - с когото всъщност Танева говори) видеозапис - че министърката е призовала за „прикриване на измами“ в сектора, са неверни. Самият Василев, който е организационен секретар на асоциация „Български пипер“, пък бил само прекупвач и нелоялен търговец, а направеното от него цели да дискредитира българското земеделие и е в интерес на партии от опозицията.

"Ще сезираме и молим нашите органи да се самосезират и на този човек да му бъде потърсена отговорност за тези неверни данни, които се разпространиха в медийното пространство. Страшно голяма обида нанесе на целия земеделски сектор",обяви днес пред БНР Бойко Синапов, който е председател на обединение "Български животновъди" и част от 17-те подкрепящи Танева организации. 

"Този шамар ние няма да го простим, на този човек ще му търсим наказателна отговорност. Ние искаме да работим, да спазваме европейските правила и да получаваме това, което ни се полага. Опитват се да ни вкарат в политика, която нас като производители не ни интересува", беше категоричен Синапов.

Иначе в самия скандален запис става въпрос за средства по програма "Обвързана помощ" - за изплатени суми на земеделски производители, които обаче са повече от очакваното. Според Георги Василев, секретар на сдружението "Български пипер", който е участвал в разговора, парите идват от измами с европейските средства за допълнителни площи, които са допълнително преразпределени. Накратко - декларират се площи, които не се засяват, а парите се усвояват. При установяване на измама при проверките средствата се преразпределят към коректните производители.

От записа става ясно, че министерството май не декларира всички измами пред Брюксел, за да не се спрат парите. Иначе схемата с надписването на декларираните площи е стара колкото историята на еврофондовете в България.