Обединеното кралство се е отказало от плана си да въведе пълен граничен контрол с Европейския съюз на 1 януари догодина, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Това решение е взето в момент, когато британското правителство е притискано от бизнеса да не влошава още повече хаотичната ситуация, причинена от коронавируса.

Великобритания ще въведе облекчен режим на пристанищата си за вносни стоки от ЕС. Но стоките, които влизат от острова в ЕС, може да бъдат подложени на стриктни проверки при пристигането си във Франция, казват източниците на вестника, чиито имена не се споменават.

Официално съобщение за граничния контрол може да бъде направено още днес.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари и досега няма напредък за постигане на търговско споразумение с блока.

Джонсън ще разговаря с ръководителите на ЕС на 15 юни

Ръководителите на ЕС ще имат видеоконференция с британския премиер Борис Джонсън на 15 юни, съобщиха официални представители на Брюксел и Лондон.

 

 

Те ще обсъдят състоянието, в което в момента се намират преговорите за бъдещите отношения. Преговорите на практика са в задънена улица. До 1 юли двете страни трябва да решат дали да удължат или не със срок до 1 или 2 години преходния период след „Брекзит“. Правителството на Джонсън на няколко пъти заяви, че няма да иска това.