16:02: Литва и Полша отмениха граничния контрол заради коронавируса 

Литва и Полша прекратиха от днес контрола по границата си, наложен в средата на март заради коронавируса, предаде ДПА.
Отварянето на границата бе отбелязано със среща на премиерите на Литва Саулюс Сквернелис и Полша Матеуш Моравецки на ГКПП "Калвария-Буджиско". Двамата бяха с предпазни маски и не се ръкуваха, но дадоха съвместна пресконференция, на която призоваха за солидарност в борбата с вируса.
Занапред властите на двете страни няма да изискват 14-дневна карантина за хората, прекосили границата. Освен това отварянето на полско-литовската граница осигурява на гражданите на Полша свободен достъп до Естония и Латвия, тъй като трите балтийски държави вече премахнаха граничния контрол помежду си.
На 11 май границата между Полша и Литва бе частично отворена за бизнесмени, студенти и хора, редовно пътуващи за работа. От 1 юни Вилнюс облекчи ограниченията за лица, пристигащи от 28 страни с ниско ниво на разпространение на заразата.


13:33 ч.: Рискът от втора вълна на заразата е от умерен до висок според здравни експерти на ЕС 

Рискът от втора вълна на заразата с COVID-19, която да наложи повторното налагане на карантинни мерки в Европа, е между умерен и висок, съобщиха днес здравни експерти от ЕС, цитирани от Ройтерс. Развитието на ситуацията зависи от постепенното разхлабване на ограниченията и от това как хората ги спазват.
Според оценката на пандемичния риск от Европейския център за контрол и превенция на болестите, през следващите седмици може да се се очаква умерен ръст на заболяванията, макар че пикът на предаването на заразата в повечето европейски страни е преминал.

"Пандемията не е приключила", каза директорката на базирания в Стокхолм център Андреа Амон в изявление, съпътстващо публикуването на прогнозата. "Макар че има тенденция към спад на заразените от COVID-19 в Европа, необходими са още усилия за ограничаване на разпространението на заразата".

Необходимо е да се спазват препоръките за физическо дистанциране, поддържане на добра лична хигиена и поведение при кашляне и кихане. Важно е всеки да дава своя принос в това отношение, подчерта Амон. Понастоящем, в навечерието на летния сезон на отпуските, когато страните членки на ЕС разхлабват ограниченията, има риск хората да не спазват стриктно препоръчаните мерки, които все още са в сила, поради "умора от изолацията", предупреди тя.


13:23 ч.: Близо 9000 са новозаразените в Русия за последното денонощие, починали са 183-ма

Новозаразените с коронавируса в Русия за последното денонощие са 8987, с което общият им брой досега достигна 511 423, съобщи оперативният щаб по борба с разпространението на инфекцията, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Това представлява дневен ръст от 1,8 процента, какъвто имаше и предния ден.
Най-много новозаразени отново има в Москва - 1714, в Московска област - 730, в Свердловска област - 320, и в Санкт-Петербург - 274.
Към този момент от Ковид-19 в Русия се лекуват 235 338, а вече оздравелите са 269 370 души.
Починалите от вируса в страната за последното денонощие са 183-ма, а общо от началото на епидемията - 6715, което е 1,3 процента от всички заразени.


12:00 ч.: Пакистан регистрира още 107 смъртни случая от COVID-19 и 6397 нови заразявания

Пакистан съобщи днес за още 107 смъртни случая от COVID-19 и 6397 нови заразявания - най-голямото увеличение за един ден, предаде Асошиейтед прес.

Жени на опашка пред правителствена служба в Пакистан. Снимка АП/БТА

Общият брой на смъртните случаи в страната вече е 2463, а потвърдените заразявания са 125 933. Властите заявиха, че 40 247 пациенти са се възстановили.
Според експерти може да има още по-голямо увеличение на случаите на коронавирус в Пакистан. Те смятат, че заразата се разпространява в страната от миналия месец, когато министър-председателят Имран Хан облекчи карантинните ограничения с аргумента, че иска да спаси изпадналата в криза икономика и да избави хората от глад и бедност.


10:51 ч.: Украйна регистрира 683 нови случая с коронавирус за денонощие

В Украйна бяха установени 683 нови случая с коронавирус за последните 24 часа, след като вчера бе регистриран рекордният денонощен прираст от 689, съобщи днес украинският министър на здравеопазването Максим Степанов, цитиран от ТАСС.

Проверки за температурата на влак, пътуващ от Украйна към Полша. Снимка АП/БТА

За денонощието 16 човека са починали от Ковид-19, а 426 болни са се възстановили, добави министърът. По думите му броят на заразените в страната от началото на епидемията е 29 753 човека, от които 13 464 са оздравели и 870 са починали.
На 17 март в Украйна бе наложена карантина. За периода 22 май - 22 юни действа режим, в който регионалните власти имат правото да облекчават или удължават срока на ограничителните мерки. В страната вече функционира общественият транспорт, а от 5 юни бяха възобновени вътрешните пътнически полети.


9:56 ч.: До момента Норвегия е регистрирала общо 8608 случая на COVID-19 

През изтеклото денонощие в Норвегия са открити нови 14 случая на заразяване с коронавируса, с което броят им достига общо 8608. Това съобщи днес норвежкият Институт по здравеопазването, предаде ТАСС.
От две седмици насам дневният ръст на заразените остава под 30. Смъртните случаи в страната досега са общо 242.
Тенденцията към спад на епидемията се очерта още преди седмици и остава неизменна, сочат данни на института, цитирани от Норвежкото телеграфно бюро.
След първия случай на COVID-19 в края на февруари норвежкото правителство забрани влизането в страната на чужденци без право на постоянно пребиваване. На 6 април бе обявено, че епидемията в Норвегия е поставена под контрол. Започнаха постепенно да подновяват работа детските градини, училищата, както и някои компании. Бе отменена и забраната да се ходи по вилите. Предвижда се от 15 юни да бъдат вдигнати практически всички забрани, въведени заради коронавируса, да заработят отново ресторантите, фитнесите и басейните, но правилата за поведение по време на пандемията засега ще останат в сила. 


9:43 ч.: Южна Корея ще удължи срока на действие на превантивно-санитарните си мерки 

Южна Корея ще удължи срока на действие на превантивно-санитарните си мерки срещу коронавируса, докато дневният брой на новите заразени не падне до едноцифрено число, заяви здравният министър Пак Ньон-ху, цитиран от Ройтерс.
Вчера в страната бяха регистрирани 56 нови заразени, с което общият им брой става 12 003, в това число 277 починали.
Ако дневният брой на новозаразените се задържи на подобни нива, властите ще преценят дали да въведат отново строги мерки за социално дистанциране, каза министърът.
Над 96 процента от новите случаи на заразяване са в района на столицата Сеул за последните две седмици. От вчерашните 56 новозаразени, 42-ма са от тази част на страната.
От 29 май Южна Корея ограничава събиранията и регистрира всеки посетител в осем високорискови обекти в този район като нощни клубови и барове.
Ако броят на новите заразени на ден се задържи около 50 повече от две седмици, ще се обмисли връщането на строгите мерки за социално дистанциране в зависимост от броя на нови огнища на епидемия, заяви здравният министър.


7:45 ч.: Седем нови случая на коронавирус в Китай

Китай съобщи за седем нови случая на COVID-19 и един асимптоматичен случай, предаде Ройтерс.

По данни на здравните власти шест от новите случаи са внесени от чужбина.

Общият брой на инфекциите от началото на епидемията в Китай е 83 064, а смъртните случаи са 4634. Китай не вписва в тази статистика асимптоматичните случаи.

Усилен труд кипи вече в оризовите полета на китайската провинция Съчуан.

7:39 ч.: Броят на потвърдените случаи в Германия се увеличи с 258 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 258 до 185 674, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Смъртните случаи се увеличиха с осем до общо 8763.


6:45 ч.: COVID-19 е елиминиран в някои части на Австралия

Австралия е елиминирала COVID-19 в някои части от територията си, каза главният санитарен лекар на страната Брендън Мърфи, цитиран от Ройтерс.

Австралия е регистрирала 38 случая на новия коронавирус през последната седмица. Повече от половината от тях са хора, завърнали се от чужбина, и вече са поставени под карантина в хотели.

Мърфи каза, че е допустимо допълнително разхлабване на мерките за борба с разпространението на заразата, но добави, че организирането на протести крие голям риск от нов ръст на заболелите.


5:23 ч.: Близо 1000 смъртни случая на болни от COVID-19 бяха регистрирани за денонощие в САЩ 

В САЩ бяха регистрирани за денонощие нови 941 смъртни случая, свързани с коронавируса. С това общият брой на жертвите в страната стана 113 774, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Диагностицираните инфекции в най-тежко засегнатата от пандемията страна в света са 2 021 990.

САЩ продължават да регистрират по около 20 000 нови случая всеки ден.

Бездомните, които живеят в колиби край магистралите, в Лос Анджелис са над 66 400, т.е. с 12,7% повече на годишна база. Безработицата заради коронавируса ще увеличи още броя им.

4:06 ч.: Над 1,5 милиона са вече заразените с COVID-19 в Латинска Америка 

Над 1,5 милиона са вече заразените с COVID-19 в Латинска Америка, съобщи Франс прес.

В този нов епицентър на пандемията вече има 73 000 починали, повече от половината от които в Бразилия.

Пандемията може "да ни върне 13 години назад", предупреди Алисия Барсена, ръководителка на Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибите.

"Трябва да видим как да не позволим санитарната криза да стане продоволствена криза", допълни тя.

Венецуелски мигранти в Богота, Колумбия, живеят на палатка с децата си, след като са скитали и в Перу в търсене на работа. Остават без нея заради ограничителните мерки срещу коронавируса.

Бразилия прехвърли прага от 40 000 починали и 800 000 заразени с новия коронавирус, съобщи Франс прес, Министерството на здравеопазването.

В страната с 212 милиона население има 40 919 смъртни случая, от които 1239 са установени през последните 24 часа.

Потвърдените инфекции са 802 828, което нарежда Бразилия на второ място в света след САЩ по брой на заразените.

Скоро Бразилия ще задмине Обединеното кралство и ще стане втора в света по брой смъртни случаи след зараза с COVID-19, отбеляза АФП.

Най-голямата страна в Латинска Америка прехвърли тези два символични прага вчера, когато търговските центрове отново отвориха врати в Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Бразилският щат Сао Пауло съобщи, че е подписал договор с китайска лаборатория за производството на ваксина срещу коронавируса, която ще бъде изпробвана на 9000 доброволци от юли.

Ако тестовете се окажат сполучливи, това споразумение ще ни позволи масово производство и така ще имунизираме милиони бразилци, каза губернаторът на щата Жоао Дория.

Сто гроба бяха изкопани символично от неправителствена организация на плажа "Копакабана" в Рио де Жанейро. Целта на акцията бе да се отдаде почит на хилядите бразилци, починали вследствие на заразяване с COVID-19, и да се разкритикува "некомпетентността" на властите за справяне с пандемията.

Над гробовете бяха забодени в пясъка черни кръстове с малки бразилски знаменца.


1:43 ч.: Над 2 млн. италианци са свалили за 10 дни приложението за проследяване на контакти 

Избраното от Италия приложение за проследяване на контакти на заразени с новия коронавирус "Имуни", което не разчита на централизирана база данни, е било свалено от 2,2 милиона души за 10 дни, предаде Ройтерс.

Приложението работи само в четири области, обхващащи само 8 милиона от общо 60-те милиона жители на страната. По-късно този месец приложението ще бъде пуснато в цялата страна.

Италианското правителство, също като тези на други засегнати от коронавируса европейски страни, представя приложението като жизненоважен инструмент за избягване на втора вълна от инфекции. Германия ще лансира своята версия на подобно приложение през следващата седмица, припомня Ройтерс.

"Искаме лято, през което туризмът е възможно най-безопасен. Това приложение може да ни помогне да се върнем към работа след отмяната на ограниченията", заяви министърката за технологичните иновации Паола Пизано.

Първоначално приложението беше посрещнато негативно от поддръжници на защитата на личните данни и опозиционни политици, но много италианци започнаха да го приемат, отбелязва Ройтерс.

"Имуни" използва технологията блутут, а не геолокализация. Потребителите получават съобщение, ако са били в продължителна близост с друг потребител, който е дал положителна проба за коронавируса, припомня Асошиейтед прес.

Италия има значителен брой възрастни хора, които невинаги разполагат с нови модели смартфони с технологията блутут. Научни съветници на правителството заявяват, че най-малко 60 на сто от гражданите трябва да използват "Имуни", преди то да бъде ефективно в проследяването на контактите".
Ако всички други използват приложението, възрастните ще бъдат защитени индиректно, подчерта Пизано, цитирана от АП.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.