Отборите от Висшата лига на Англия трябва да отпишат общо 1 милиард паунда приходи за сезон 2019-2020, съобщава компанията "Делойт", цитирана от Би Би Си.

Първенството се подновява идната сряда с два отложени мача, а през уикенда ще се изиграе и пълен кръг за първи път от март, когато мачовете бяха спрени. Стойността 1 милиард е формирана от редуцирани приходи и оперативни загуби, казва експертът от "Делойт" Дан Джоунс.

Той твърди, че 500 милиона са "безвъзвратно загубени" още тази пролет, а останалите във времето, ако този сезон се доиграе, а следващият започне и завърши нормално.

Наскоро "Манчестър Юнайтед" обяви загуби за 28 милиона паунда само до 31 март, но клубът очаква те да са значително по-високи за второто и третото тримесечие на годината. Теглят се и кредити.

А отборите от едно от най-интересните първенства в света регистрираха стабилни ръстове на приходите в последните години. За изминалия шампионат оборотът им общо възлиза на 5,2 милиарда паунда - със 7% повече, спрямо предходния.

На 5-те топ първенства в Европа за същия период пък е 15 милиарда (увеличение с 9 на сто). Както личи Висшата лига е изкарала една трета от тази стойност.

За този сезон обаче печалбата вече е спаднала с 5 процента и това не е окончателната стойност.

В същото време трите професионални дивизии на Англия - под Висшата лига, са заработили 1 милиард за 2018-2019 г. Тази година обаче пандемията коства 300 милиона паунда само на клубовете от Чемпиъншип (второто ниво). Рекордни приходи и печалби за миналия сезон са довели клубовете дотам, че заплатите на футболистите са скочили със 107 процента спрямо оборота.

Което води дотам, че много отбори са пред фалит. "Делойт" препоръчва практика, която се използва в някои американски спортове, а вече се говори и за въвеждането й в Европа - таван на заплатите. Според Дан Джоунс в Чемпиъншип този лимит трябва да е 70 процента спрямо оборота.

Клубовете в Англия губят основно от спрените пари от тв права (а тези от Висшата лига тепърва и трябва да връщат на телевизиите), от това, че не продават билети, от намалялата търговия с фенски артикули, от замразени спонсорски пари и т.н.