Двадесет работници от две предприятия в Стара Загора са дали положителни проби за коронавирус, стана ясно на брифинг на Областния противоепидемичен щаб, предаде БГНЕС. Пази се в тайна кои са фабриките - "за да не се създава паника".

Част от хората са от Нова Загора, други от Сливен и Стара Загора. Четирима от заболелите са в болница, трима са с лека симптоматика на домашно лечение, още четирима са без симптоми, но с положителни PCR тестове.

Затваряне на двете предприятия не се налага, категоричен бе шефът на РЗИ - Стара Загора, доктор Станимир Станков.

По думите му са взети мерки за дезинфекция. Заразата в двете фирми тръгва от мъж и жена, които работели в предприятията, считат здравните специалисти. 55-годишната жена имала лека симптоматика цяла седмица. В 18-годишния си стаж никога не била ползвала болничен. Считала, че страда от летен вирус и ще се излекува.

В неделя работничката се почувствала зле и била приета в Инфекциозната клиника на УМБАЛ - Стара Загора. Състоянието й е тежко и вече е интубирана. Съпругът й работел като огняр в другата фирма, превърнала се в локално огнище.

Официалните власти за пореден път днес отказаха да съобщят имената на фирмите. С мотива, че не е нужно да се всява допълнителна паника.

Междувременно стана ясно, че всички PCR тестове на персонала в столичната 50-а детска градина в квартал "Зона Б-5" са отрицателни. Късно снощи столичната кметица Йорданка Фандъкова заяви, че три "бързи теста" на учителки са дали положителни проби. Твърдеше се, че те ходили до Сърница през уикенда - издала ги снимка в социална мрежа. Жените обаче отричат това.

"От утре детската градина ще работи в нормален режим. Благодаря на Столичната здравна инспекция и на всички служби за бързата реакция и мерки, които взехме за безопасността на децата и персонала", заяви Фандъкова във фейсбук.