"Ако някой си мисли, че ще докараме следващия бащица, който ще изсипва милиони, това няма как да се случи. Този модел нещо куца. Толкова години вече "Левски" се мъчи с този модел. Предпочитам да имам 10 малки спонсора и рекламодателя, отколкото един голям. Гарантирам, че ще ги намерим".

Това заяви Наско Сираков на първата си пресконференция като собственик на 86,6 процента от акциите на "Левски". Той каза още, че клубът има близо 24 млн. лв.дългове, като някои от тях вече са опростени и разсрочени.

Сираков ще държи 51% от акциите, а 35% ще прехвърли на Тити Папазов, когото похвали за нещата, които е правил за "сините" през годините. Няколко пъти се и пошегува с баскетболния треньор - че ще застава вместо него пред медиите, и че може да го предложи за пост в БФС, тъй като "огрява навсякъде".

Новият собственик разкри, че днес е подписан договор с "Главболгарстрой" и има 5-годишно споразумение за разсрочване на около 7 млн. лв. задължения за изграждането на сектор "А". Около 7 млн. лв. са и задълженията към Националната лотария и "Нове холдинг". Те са с падеж 2023 г.

"Не е чак толкова страшна ситуацията. Реално в момента най-големият проблем са ни парите, които дължим от началото на годината на футболисти, администрация, на треньори... С всеки един от футболисти и треньори ще започна разговори. Ясно е, че този златен дъжд, който е валял, този финансов оазис на "Герена", е приключил. Всеки един, който е на работа, да прояви малко уважение към институцията "Левски". Когато е имало пари всичко е било плащано на секундата. Сега трябва да стиснем зъби и да стегнем коланите", каза още Сираков.

До началото на май "Левски" дължи 1,8 млн. лв. за заплати на служители и футболисти. Клубът има да дава и 600 000 лв. на различни клубове по трансфери. Сираков разкри, че в клубната каса има 100 хил. лв.

"Чест прави на феновете, че са се нагърбили всеки месец да събират 145 хил. лв., които имаме като задължения към НАП", каза Сираков.

Той допълни, че се водят разговори със спонсори и рекламодатели.

"Но виждате и бетинг компаниите сега са в позиция на ослушване, след като се заговори за нов закон за хазарта, който ще се отрази изключително негативно на българския спорт", поясни Сираков.

Той коментира и спортно-техническото състояние на отбора.

"Бившите собственици не са имали експертиза по спортно-техническите въпроси. Нормално е да са допускали грешки. Скъпоплатени чужденци, които да бъдат резерви - това е прекалено голям лукс за който и да е отбор", заяви Сираков.

Той допълни, че ще се обърне сериозно внимание на детско-юношеската школа.

"Не на приказки, както беше през годините. Да дадем въможност на нашите деца и юноши да тъпчат и главния терен. Там трябва да се обърне най-голямо внимание", каза Сираков.

Той заяви, че състоянието на стадион "Георги Аспарухов" е много лошо.

"Единственото по-лошо място за футбол в София е "Българска армия". Не е нормално двата водещи отбора да играят при такива условия. Ще търсим съдействие и разбиране от премиера на България, защото нееднократно, многократно през годините е показал съпричастност към спорта. "Левски" заслужава да има значително по-добър стадион. Но с премиера ще говоря само по този въпрос, както вече казах преди три седмици, няма да се моля да ни плаща дълговете", каза Сираков.

Той вече е говорил с всички фенски организации.

"Аз не се връщам, за да обещавам всяка година титли и купи. С толкова задължения и с тази материална база, не е нормално да имаме такива аспирации. Там, където е текло, пак ще тече. "Левски" ще си стъпи на краката и пак ще печели титли и купи. Трябва да бъде синоним за коректност към всички, които дължим пари. Да се опитаме не да харчим повече от това, което изкарваме, а и да погасяваме част от тези задължения", каза Сираков.

Според него трупането на тези задължения говори за некоректност. А заради тази некоректност респектът към "Левски" е загубен на всякакво ниво.

"А това е изключително важно. Това се вижда във всеки един мач на този отбор", каза Сираков.

Той заяви, че класирането за евротурнири не е задължително, защото "Левски" не е готов на това. Според него отборът трябва да играе в Европа чак когато наистина го заслужава. Сираков коментира, че в момента в отбора има сериозен дисбаланс - петима вратари, трима централни нападатели и само 5 защитника.

"Футболисти, които получават уникални за нашите стандарти заплати, са извън гррупата или на пейката. Сигурно и аз ще направя някъде грешки. В селекционно отношение не може да не се направят грешки. Но не могат да бъдат в съотношения 10 към 1", каза Сираков.

В управлението на "Левски" ще влязат "експерти, професионалисти, легенди, които ще работят без нито една стотинка". А клубът щял да бъде най-прозрачният в държавата. Сираков декларира, че фенските организации ще имат представител в Надзорния съвет.

Собственикът на "Левски" призна, че Гриша Ганчев му е дал заем през 2013 г., който вече е изплатен.

"Приятел съм с Гриша Ганчев от много години. В тежък момент през 2013 г. той ми помогна със заем - нотариално заверен. Миналата година съм изчистил абсолютно всичко двойно. Благодаря ти, Гриша. Аз пак ще бъде приятел с Гриша Ганчев. Аз съм Наско Сираков и съм си извоювал правото да пия кафе, да обядвам и да вечерям с когото си поискам. Ако се наложи в името на "Левски", ще пия кафе с Папата и с Ел Чапо, ако трябва", заяви Сираков.

Запитан за Делян Пеевски, той каза, че не се е виждал никога с него, но повтори, че в името на "Левски" е готов да пие кафе с всеки.

Сираков призна, че има малка опасност "Левски" да не успее да завърши сезона - заради финансовите проблеми.

"Ще водя разговори с всеки един от футболистите. Това е най-сериозният ни проблем. До момента проявяват висок морал. И дума не се е чуло от тях за каквито и да е финансови претенции. Аз съм бил футболист, нормално е и те да бъдат притеснени. Надявам се да намерим нужното споразумение", каза Сираков.

Той декларира, че иска да намали харчовете поне наполовина.

"Искам да намаля харчовете поне наполовина. "Локомотив" (Пд) е с 4 пъти по-малък бюджет. А вчера бяхме тотално надиграни. Това води до някаква асоциция, че нещо при нас е сбъркано. Не сме го правили както трябва. Ще намаляваме бюджета наполовина, може и повече", заяви Сираков.

Той допълни, че спортният директор Ивайло Петков най-вероятно ще бъде освободен, тъй като тази функция ще изпълнява самият той.

Сираков е убеден, че ще се справи, но допълни, че за да се завърти колелото, ще трябват 2-3 години.