Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели дело пред Конституционния съд срещу вътрешния министър Хорст Зеехофер, който я нарече в интервю „вредна за държавата“.

Според съдиите по този начин той е нарушил задължението си за неутралност, свързано с изпълняваната длъжност и е нарушил правото на равнопоставеност на „Алтернатива за Германия“.

"Обхватът на комуникационната работата на правителството свършва там, където започва популяризирането или очернянето на някоя партия или лице, участващи в политическата игра", заяви председателят на Конституционния съд Андреас Фоскуле.

Това решение на съда обаче няма никакви конкретни последствия, защото предизвикалото съдебния спор интервю отдавна е премахнато от интернет сайта на правителството. „Алтернатива за Германия“ обяви решението на съда за "важен принос за политическата хигиена в Германия". Съдът реши, че "правителствените ресурси" не трябва да се използват "за оклеветяване на опозицията".

Министърът от ХСС е дал интервюто през септември 2018 г., когато парламентарната група на крайнодесните популисти се опита да организира дебат за бюджета на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Опозиционната партия го обвиняваше, че е рекламирал концерт срещу расизма на пънк-група, която е била под наблюдението на германското разузнаване. Крайнодясната партия определи концерта като "голямо събитие на крайната левица".

В интервюто си Хорст Зеехофер заяви, че това е пряка нападка срещу федералния президент и "много опасно за нашата държава". Подобни разправии с президента "са вредни за държавата", добави министърът.