Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) иска незабавно оттегляне на Законопроекта за т.нар. спящи акции, който застрашава над 2 милиона българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, които са придобили по време на приватизацията.

Така започва становище на една от най-големите работодателски организации в страната, която се превърна в поредната асоциация, която поиска да се прекрати настоящата идея на финансовото министерство.

Тя се появи преди три години и засяга т.нар. спящи акции от времето на масовата приватизация. 

За какво става дума? 

Преди около 3 седмици ресорното министерство на финансите качи за обществено обсъждане проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД. Накратко - хората, чиито акции, дадени им по времето на масовата приватизация, се водят в регистър А на Централния депозитар да имат една година да ги прехвърлят на подсметки към избран от тях инвестиционен посредник. Става дума за около 2,5 милиона души, които реално имат акции за около 2,5 млрд. лв. Проектът предвижда след изтичането на това време, за тези, които не са предприели действия по осигуряване на някакво действие за своите акции, да се организира служебно разпореждане с тези "спящи акции". 

За целта ще бъде създаден държавен инвестиционен фонд, в който ще бъдат прехвърлени акциите, а хората ще получат дял в него съобразно броя акции, които имат. 

Днес АИКБ, както преди това БСК, БТПП и КРИБ, както и всички синдикални организации, обявяват проекта за практическа национализация и за разпореждане с частна собственост. 

"В изготвения законопроект е предвидено задължението собствениците на акции в едногодишен срок да прехвърлят ценните си книжа от Регистър А на “Централен депозитар” АД, където те се съхраняват безплатно и сигурно за акционера, в Регистър Б в подсметка към инвестиционен посредник, където ще носят риска на посредника и ще дължат такси. Хората, които не знаят, че притежават подобни акции (наследници) или не ги потърсят, ще ги загубят, защото държавата ще ги прехвърли срещу дялове по незнайна цена към специално създаден фонд, който да ги управлява незнайно как и незнайно от кого", пишат от АИКБ. 

Оттам са против и още една съмнителна разпоредба в новия проект. Тя предвижда да се даде възможност на притежателите на дяволе в новото дружество да имат 5 години да поискат обратно изкупуване. Ако това обаче не се случи средствата ще бъдат внесени по сметките на държавния бюджет. Тоест - дялодържателите ще загубят пълните права върху частната си собственост. 

"Законопроектът противоречи на Конституцията на страната и на договора за функциониране на ЕС и ще окаже изключително негативно въздействие върху капиталовия пазар и икономиката на България. Нищо не налага предприемането на подобни мерки у нас, а и категорично можем да заявим, че няма държава в ЕС, в която да има подобна практика. Търговският закон и Законът за публично предлагане на ценни книжа достатъчно ясно и недвусмислено регулират материята. За нас е неразбираемо какви интереси налагат подобни неприемливи опити за конфискация на частна собственост", продължават работодателите. 

Според тях такъв проект води до опасност до слагането на страната ни в списъците на неатрактивните за инвестиции дестинации, тъй като "инвеститорите няма да имат никаква сигурност за частната си собственост."

За и против? 

Както вече казахме, против са всички бизнес организации, които са и работодателски. Очаквано против са и синдикатите, но идеята има подкрепата на Българската фондова борса, инвестиоционните посредници и пенсионните и застрахователни дружества. Това е логично, защото едно такова завъртане на акциите ще налее ликвидност в българската борса и ще се получават обороти от смяната на собствеността. Все пак обаче все още не е ясно какво се случва с презумцията за неприкосновеността за частната собственост, защото аргументът на МФ - "неоползотворимостта" на акциите не може да бъде аргумент. 

Противниците работодатели също имат логично обяснение за своя отпор - голяма част от тези компании, в които хората имат "спящи акции" са част от тези организации и не биха искали да отдават контрол през миниритарни дялове и тяхното движение. Това и сега е възможно, но по изричната воля на притежателите на акции. 

"Асоциацията на индустриалния капитал в България и другите работодателски организации и асоциации на капиталовия пазар нееднократно са заявявали готовността си за участие в експертни групи за обсъждане на ефективни, пазарни и законосъобразни мерки за активизиране на пазара на ценни книжа, но законопроектът „Или продаваш на загуба, или губиш всичко“ (известен и като проект на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в регистрационната система на “Централен депозитар” АД) трябва да бъде оттеглен като противен на правовата държава, ощетяващ хората и вреден за икономиката", завършват от АИКБ.