Белият дом е поискал по-рано тази седмица да бъдат изпратени 10 хиляди войници на действителна служба за потушаване на протестите във Вашингтон и други американски градове, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от ДПА.

Но министърът на отбраната Марк Еспър и председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Майли са отказали, е заявил вчера за телевизията високопоставен източник от въоръжените сили.

Еспър все пак изглежда е прехвърлил 1600 войници на активна служба в района на федералната столица, за да реагират при нужда. Но около петте хиляди бойци на Националната гвардия, които вече били там, не се поискали помощ и в четвъртък вечерта войниците започнали да се изтеглят.

По-късно главният прокурор на САЩ Уилям Бар каза, че президентът Доналд Тръмп никога не е искал 10 000 военни да бъдат включени за потушаване на размириците в окръг Колумбия и по цялата страна, съобщи в електронното си издание в. "Политико". 

Президентът никога не е искал или твърдял, че трябва да използваме военни части в момента, каза Бар в интервю за Си Би Ес. Това се е правело от време на време в историята ни. Ние се опитваме да го избегнем и съм доволен, че бяхме в състояние да не го допуснем в дадения случай, допълни главният прокурор на САЩ.

Междувременно малка група демонстранти свали в американския град Ричмънд, щата Вирджиния, статуя на генерал на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес. Това стана след ден на предимно мирни протести в града срещу расизма и полицейското насилие.

Във Вирджиния и в други южни щати паметниците на хора, сражавали се за защитаващата робовладелството Конфедерация от южни щати по време на Гражданската война в САЩ, будят сериозни спорове и разделение в обществото. Премахването им започна, след като през 2015 г. в Южна Каролина бял расист уби в църква девет чернокожи, а после отново, след като през 2017 г. в Шарлътсвил, Вирджиния, жена загина на митинг на бели националисти.

Статуята на генерал Уилямс Картър Уикам, намирала се в "Монроу парк", е била свалена вчера с въжета от пиедестала, каза говорителка на местната полиция. Тя заяви, че не знае дали са били извършени арести и дали статуята да е била повредена. Според вестник "Ричмънд таймс диспач" след смъкването на статуята, поставена в парка през 1891 г., някой е уринирал върху нея и е напръскана с червена боя.

Миналата седмица губернаторът на щата Вирджиния Ралф Нортъм съобщи, че статуя на генерал Робърт Лий, главнокомандващия на Конфедерацията, ще бъде премахната "възможно най-скоро" от прочутата "Монюмент авеню" в Ричмънд, бившата столица на Юга.