Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече сме разработили схема как да се изплащат гарантираните депозити до 196 000 лева в КТБ. Това обяви шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси. Според него за да не се стига до опашки вложителите в закъсалия трезор ще могат да изтеглят парите си от 5, 6 или дори 7 банки.

"Най-вероятната формула на разпределение ще бъде по последна цифра на ЕГН или идентификационен номер на фирмите – било четна или нечетна", каза Николов.

Той уточни и до момента са обсъдени различни възможности, чрез които да се осигурят средствата за изплащането на депозитите в КТБ. Според България е една от държавите в света с най-голям дял на заделените в специалния фонд средства. У нас те в момента са 2,1 млрд. лева и са равни на около 4 процента от всички влогове. Средното ниво в ЕС е 0,8 на сто.

Една от възможностите да се осигурят липсващите 1,5 млрд. лева за изплащането на гарантираните суми е да се предоставят на търговските банки у нас държавни ценни книжа. Освен това две световни банкови институции също били готови да осигурят финансиране. Възможна била и подкрепа от страна на ЕБВР.

„Вложителите в КТБ са 230 000. Така по наши сметки ще има по около 32 000 вложители в банка, която ще трябва да ги обслужи. При такъв разчет не вярвам да се стигне до натоварване на системата и струпване на много хора. Банките ще бъдат заредени, за да могат да отговорят на очакванията на хората. Просто последната цифра ще насочи вложителите към кои банки да отидат. Така ще има диференциация”, разясни Николов пред депутатите. 

Ключови думи

Коментари

пълна глупост

Да се изплащат гарантираните депозити в 6-7 банки е пълна глупост. Защо да се улесняват тези, които са си поели риска да си сложат парите в банка с 20-30 клона заради висока доходност. Освен разбира се, ако целта не е бюджета да се бръкне и да плати 3,5 млрд. за 1 месец и да се затвори за 0 време завинаги страницата КТБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.