Схемата за прихващания на задължения срещу права върху депозити, за която Клуб Z съобщи преди време, наистина е в ход. Синдикът на КТБ Станислав Лютов официално призна пред депутатите от временната парламентарна комисия по бюджет и финанси, че подадените заявки за сключване на цесии между кредитополучатели и депозанти в затворената банка са на стойност около 600 милиона лева. Информацията е допреди два дни. Оттогава насям вероятно цесиите са се увеличили още.

Подуправителят на БНБ Димитър Костов обясни, че тези сделки нито са разрешавани, нито са забранявани от БНБ. Те обаче не били забранени от закона и централната банка не можела да ги спира.

Според Лютов финансовото състояние на банката реално не се променя заради тези операции. Реално така кредитите се връщат на 100 процента, което е идеалният случай. Йордан Цонев от ДПС призна, че операцията по цедиране на задължения наистина е законна, но чрез нея хора, чиито средства са над гарантирания от закона размер ги уреждали преди всички останали, което не било правилно.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посрещна скептично твърденията, че банката не страда от тези операции. Замислете се, ако удължим агонията на КТБ още цесиите ще продължат, банката трябва час по-скоро да бъде обявена в несъстоятелност, каза той.

В Народното събрание днес е цялото ръководство на БНБ, включително и разследвания от прокуратурата подуправител и шеф на банковия надзор Цветан Гунев. Той се води в отпуск от 18 юни т. г.

От обясненията на Гунев пред депутатите се разбра, че през март миналата година БНБ е проверила на място 73% от кредитния портфейл на Корпоративна търговска банка (КТБ АД) и всичко в трезора изглеждало наред. После заяви:

"БНБ не знае как се е получила липсата на документи в КТБ АД между проверката от 2013 г. и сегашното й състояние. При проверката на място през 2013 г. не са открити никакви липси на документи".

Според него тогава банката била в много добро състояние. 

"Не може да се каже със сигурност и как са констатирани обезценките, които са обявени в сегашния доклад. Не мога да кажа защо няма данни за обезпеченията в момента", добави Гунев.

Естествено шефът на БНБ Иван Искров зае позиция, че е напълно невинен за случилото се.

И аз съм бесен, отсече той по повод на разчувстващо изказване на депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов колко много страдат хората, чиито пари са в КТБ. Според него КТБ е напълно криминален случай, за който отговорността е преди всичко на мениджърите и акционерите в банката, които са представяли  фалшива информация за състоянието й. 

Тази теза бе подкрепена и от представител на одиторската компания АФА, която е една от трите компании, които направиха последния анализ на състоянието на КТБ, в който лъсна дупка от 4,222 млрд. лева. От дружеството посочиха, че КТБ е представяла като редовни кредити и такива, които са били преструктурирани по 20 пъти.

Очаквайте продължение!