19:17 ч.: Болсонаро назначи генерал за здравен министър на фона на кризата с коронавируса 

Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро назначи днес армейски генерал за здравен министър, след като предишните двама подадоха оставка заради подхода му към епидемията от коронавируса, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.
Едуардо Пазуело досега беше и.д. министър на здравеопазването след оттеглянето на предишния министър Нелсон Тайш преди повече от две седмици.
Болсонаро заяви, че очаква генералът, който няма опит в здравната сфера, да "остане задълго" на поста. "Той е добър мениджър и ще работи с добър екип от лекари" в министерството, каза бразилския президент, цитиран от новинарския сайт Ю О Ел.
Докато Пазуело бе и.д. здравен министър, правителството препоръча използването на антималарийни лекарства за лечение на пациенти с Ковид-19, въпреки че Тайш бе предупредил за страничните им ефекти.
Ключови постове в правителството на Болсонаро все повече се поверяват на военни, отбелязва ДПА.
Бразилия регистрира вчера най-голямото дневно увеличение на починалите от Ковид-19 - 1262 нови смъртни случая, с което общият им брой достигна 31 199. Новозаразените са почти 29 000 и общо вече са 555 383 души. След САЩ Бразилия е на второ място по брой регистрирани случаи на коронавирус в света. 


19:39: СЗО възобновява изпитанията на хидроксихлорохин срещу COVID-19 

Тедрос Аданом Гебрейесус

Световната здравна организация (СЗО) възобновява изпитанията на хидроксихлорохин за потенциално използване срещу новия коронавирус, съобщиха Ройтерс и АФП.
Изпитанията бяха прекъснати заради опасения за здравето на пациентите.
Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви на брифинг в интернет, че изпитанията ще бъдат подновени. Той каза, че е "особено загрижен" заради огнищата в Централна и Южна Америка, където заразата бързо се разпространява. 


18:53 ч.: Нидерландия, Франция, Германия и Италия се обединяват, за да гарантират производството на ваксина срещу COVID-19 в ЕС 

Франция, Германия, Италия и Холандия се споразумяха да създадат съюз, чиято цел е да гарантира производството на ваксина срещу Ковид-19 в Европа. Това съобщиха днес нидерландските власти, цитирани от Франс прес.
Четирите страни обмисля съвместно различни обещаващи инициативи и поддържат контакт с различни фармацевтични компании, се посочва в комюнике на нидерландското министерство на общественото здраве.
Целта на този "Съюз за една обща ваксина" е ваксините да се произвеждат на европейска земя, там, където това е възможно, заявява здравното министерство.
Германия, Франция, Италия и Нидерландия стигнаха до общото заключение, че един успешен резултат изисква обща стратегия и общи инвестиции, се допълва в комюникето.
Съюзът освен това цели да гарантира, че достатъчен брой дози от ваксините ще бъде на разположение на ЕС и на страни със слаби приходи най-вече в Африка.


18:21 ч.: Вашингтон забранява временно полетите на китайски компании от и към САЩ 

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани временно полети на китайски авиокомпании от и към САЩ, защото Пекин все още не е разрешил на американски превозвачи да възобновят дейността си в Китай въпреки отмяната на карантинните мерки, предаде Франс прес. Забраната ще влезе в сила на 16 юни, но не е изключено това да стане и по-рано, обяви днес министерството на транспорта.  


12:20 ч.: Германия планира да отмени предупрежденията за пътуване за Европа на 15 юни 

Германското правителство потвърди днес, че възнамерява да отмени предупрежденията си за пътуване за 31 европейски страни на 15 юни, след като през март наложи ограничения с цел пресичане на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.
Освен за останалите 26 държави от Европейския съюз предупрежденията, които се планират да бъдат отменени, се отнасят за Великобритания и четирите нечленуващи в ЕС страни от Шенгенската зона - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, показва документ, одобрен на правителствено заседание.
Очаква се предупрежденията, въведени на 17 март за всички страни по света, да бъдат заменени от съвети за това как пресичащите границите пътници могат да осигурят своята безопасност и указания за това кои региони са по-безопасни за посещение от други.
В документа се уточнява, че предупрежденията за пътуване могат да бъдат въведени отново в зависимост от броя на новозаразените в тези страни.
Туристическата индустрия настоява правителството да отмени предупрежденията за пътуване преди летния сезон, който е доста важен за много икономики.
Решението все пак се нуждае от окончателното одобрение на правителството, което се очаква през следващите две седмици. 


11:20 ч.: Един човек почина при пожар в руска болница за коронавирус

Еди пациент почина при пожар в болницата "Боткин" в Санкт Петербург, която е специализирана в лечението на инфекциозни заболявания и приема болни от новия коронавирус, съобщиха руски агенции, цитирани от Франс прес.
"В 5.50 ч. (2.50 ч. по Гринуич) на втория етаж от четириетажната сграда се запалиха завивки. Един роден през 1981 г. пациент почина от задушаване с въглероден окис", съобщиха спасителните служби, цитирани от РИА-Новости и Интерфакс.
ТАСС уточни, че пациентът е бил болен от хепатит, а официално лице съобщи за РИА-Новости, че пациентът е пушел, отбелязва Ройтерс.
Днес Русия съобщи за нови 8536 заразени с новия коронавирус, с което общият им брой става 432 277 души, третият най-висок в света.
През последните 24 часа има и 178 нови смъртни случаи от коронавируса, като общият им брой достигна 5215.


8:00 ч.: Протестите дават втори живот на COVID-19 в САЩ

Протест в Портланд

Протестите след бруталното убийство на Джордж Флойд за кратко време превзеха цяла Америка. Това принуди здравните експерти да предупреждават - липсата на социална дистанция между демонстрантите, много от които дори не носят маски, в комбинация със сълзотворния газ на органите на реда, може да засили разпространението на вируса.

Протести се провеждат във всичките 25 най-засегнати общности от COVID-19 в Америка, включително в Минеаполис, Чикаго, Вашингтон и Лос Анджелис.

Демонстрациите избухнаха малко след като повечето щати започнаха да отпускат ограниченията.

"Като нация трябва да сме загрижени за завръщането на вируса", сподели кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър.

Андрю Куомо, който е губернатор на Ню Йорк (най-засегнатия щат от COVID-19), заяви, че вероятно стотици са се заразили, което на практика е обезсмислило налагането на социално дистанциране, което доведе до тежки жертви за икономиката на щата.


7:47 ч.: 50 нови случая на заразени с COVID-19 в Южна Корея

Близо 50 нови случая на заразяване с коронавируса са били регистрирани в Южна Корея през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Докато целият свят бе поставен под карантина в Южна Корея се проведоха парламентарни избори на 15 април. Снимка АП/БТА

Центърът за контрол и превенция на заболяванията към министерството на здравеопазването съобщи днес за 49 потвърдени заразени. 48 от случаите са на местно предаване на вируса.
Общият брой на потвърдените заразени в Южна Корея е достигнал 11 590.
Вчера южнокорейските власти съобщиха за 38 нови случая, припомня ТАСС.
Един човек е починал от коронавируса в Южна Корея през последното денонощие. С това общият брой на смъртните случаи в страната е достигнал 273.
21 болни са оздравели. Възстановилите се вече са 10 467.


5:27 ч.: Само 1 новозаразен в Китай

Континентален Китай е регистрирал през последното денонощие само един нов случай на заразяване с коронавируса плюс четири безсимптомни, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Националната здравна комисия.

Уличен пазар в Ухан. Снимка АП/БТА

Единственият случай е бил внесен от чужбина.
Вчера китайските власти съобщиха за пет нови случая, всички те внесени от чужбина, плюс 10 безсимптомни.
Китай не брои за потвърдени случаи заразените с коронавируса, които обаче нямат симптоми, отбелязва Ройтерс.
Един болен е оздравял в страната през последното денонощие. Няма нови смъртни случаи.
Общият брой на заразените в Китай е 83 021, от които 4634 са починали.
В болница в страната остават 73 болни. Двама от тях са в тежко състояние.
 


3:15 ч.: Починалите в Колумбия вече са над 1000

Броят на починалите от новия коронавирус в Колумбия надхвърли 1000, предаде ТАСС, като се позова на властите.
Министерството на здравеопазването съобщи за 40 нови смъртни случая в страната. С това общият брой на починалите в Колумбия достигна 1009.
Броят на заразените в Колумбия се е увеличил с 1340 до 31 833.
1340 души са оздравели в страната през последното денонощие, с което възстановилите се вече са 11 142.


2:45 ч.: Рекорден брой починали от COVID-19 в Бразилия

Рекорден брой хора, заразени с новия коронавирус, са починали в Бразилия през последните 24 часа - 1262, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от световните агенции.

Жаир Болсонаро поздравява симпатизанти по време на епидемията от коронавирус. Президентът дълго време отказваше да наложи мерки по социално дистанциране в страната. Снимка АП/БТА 

Досегашният рекорд за смъртни случаи от коронавируса за едно денонощие в страната датираше от 21 май - 1188, припомня Франс прес.
Общият брой на починалите заразени в Бразилия, която е с население от 212 милиона души, е надминал 30 000, достигайки 31 199. Бразилия е на четвърто място в мрачната статистика след Съединените щати, Великобритания и Италия.
През последното денонощие в страната са били регистрирани 28 936 нови заразени с коронавируса. С това общият брой на потвърдените случаи в Бразилия вече е 555 383. По този показател страната е на второ място в света след Съединените щати.
Според научната общност тези числа са силно подценени, тъй като в Бразилия се правят много малко тестове за коронавируса, отбелязва Франс прес.
Най-тежко засегнатите от пандемията бразилски щати са Сао Пауло и Рио де Жанейро на югоизток.
Тревожен сигнал, Сао Пауло регистрира вчера рекорден брой нови заразени и починали за едно денонощие. В бразилския щат вече са потвърдени близо 120 000 заразени, почти 8000 от които са починали.
В Рио де Жанейро броят на заразените надхвърля 56 000, от които близо 5700 са починали.
Едноименният бразилски град, който е едно от огнищата на епидемията в страната, започна бавно разхлабване на ограничителните мерки заради коронавируса вчера - повече от два месеца след тяхното налагане, предаде Асошиейтед прес.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.