Преминаха три пълни кръга в Бундеслигата след нейното подновяване, а започна и четвъртият. Това е първото голямо първенство в Западна Европа, което се поднови в пандемията. Германия е една от страните, справили се много добре с коронавируса.

Затова не е чудно, а предвид също практичността и дисциплината, характерни за тази страна, Бундеслигата проправи път и показа на останалите как се прави.

Имаше много критики за подновяването на един от големите футболни шампионати в света. Мащабно проучване през април показа, че 49 процента от германците са против сезонът да бъде доигран. Въпреки това рестартът се случи и поне дотук няма нищо страшно, напротив. Налице са всички предпоставки първенството да приключи нормално.

Вижте плюсовете и минусите на това да се играе футбол професионално по време на пандемия, без публика и при строги мерки.

Минуси

Започваме с негативното. Най-големият минус е липсата на зрители по трибуните. Чувството е странно и почти нереално, губи се атмосфера. Футболисти и треньори казват, че усещането било като на тренировка.

Отборите трябва да спазват физическа дистанция извън терена. Играчите не се прегръщат след гол (започнаха да нарушават това), резервите седят на метри разстояние, носят маски, всичко се дезинфекцира постоянно... Футболът е социална дейност на всички нива и във всички форми, а противоепидемичните мерки сриват тази функция. Но някои казват, че по-добре социално "осакатен" футбол, отколкото никакъв.

На играчите постоянно се правят тестове, а това ги натоварва.

Домакинският фактор е премахнат. Почти. Ето ви някои числа. Преди спирането на шампионата в средата на март са изиграни 222 мача. Домакините са спечелили 95, гостите - 80, а 47 срещи са завършили наравно. 

След подновявянето домакинските победи са едва 5, ремитата - 10, а гостите са напускали арените като победители в 12 случая.

Това може и да не е минус, напротив, силите сега са още по-изравнени. Но при всички положения се променя културата на най-популярния спорт. Поне докато не се допускат фенове на трибуните.

В контузиите обаче със сигурност няма нищо положително. Сбъдва се прогнозата, че те се увеличават, тъй като паузата беше много дълга, а подготовката не протече както подобава - заради мерките. Базираният в Австралия специалист д-р Джоел Мейсън е изчислил, че в последната трета на всеки двубой травмите нарастват с 250 процента спрямо предишните две. Причина за това е умората, породена от недостатъчната подготовка.

Процентът, изчислен чрез коефициент, не е бил такъв преди пандемията. Очакванията са контузиите да станат още повече, тъй като някои отбори ще изиграят шест мача за по-малко от месец. Сезонът трябва да приключи на 27 юни.

Когато няма публика, се чува как играчите и треньорите ругаят. Стига се дотам съдиите да ги предупреждават (дори ако обидите не са по техен адрес), тъй като зрителите по телевизията чуват всичко. В същото време броят на картоните не е нараснал. Преди COVID-19 на кръг са вдигани средно 24 картона. Няма промяна след рестарта - 24-25 предупреждения и изгонвания на рунд.

Плюсове

Играе се футбол. Както беше отбелязано от мнозина, уикендът е по-поносим с футбол, след като все още сме лишени от някои неща.

Плюсовете са много за хората, които практикуват играта и са част от този бизнес, който тепърва ще понася големи трудности. В страни като Германия футболът има сериозен принос за БВП, "храни" доста хора, не само звездите на терена.

Играчи на "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) заявиха, че липсата на шум от трибуните има едно предимство - те самите се чуват на терена. Чуват капитана и лидерите си, както и треньорите. Иначе това е почти невъзможно от разстояние, когато си пред 70-80 хиляди души на някои арени.

И наистина се вижда, че спортът не носи зараза. Прогнозите за много нови инфектирани не се оправдават. Откакто Бундеслигата тръгна преди две седмици, положителни проби има само в тима на второразредния "Динамо" (Дрезден).

Телевизиите са доволни. "Скай Германия", която държи правата, отчете 6 милиона зрители на първите два мача на 16 май. И пазарен дял от 60 процента за аудиторията между 14- и 49-годишна възраст. Седмица по-късно гледаемостта пада двойно, но пак остава висока за Бундеслигата.

И това не са окончателните стойности, защото не малко мачове са пуснати безплатно и не са отчетени. 

Още нещо - това са данни само за Бундеслигата, която започна първа. Футболът е интернационална атракция, както и гледането на телевизия. През юни, когато започнат шампионатите на Испания, Англия, Италия и много други (значими на местно ниво), ще замирише на футбол много повече. Цял свят отново ще гледа "Реал" (Мадрид) и "Барселона", английските грандове в битката за топ 4 и страхотната интрига за титлата на Италия.

Бундеслигата повлече крак и това никак не е малко. А в Германия вече се говори и за зрители на живо, стига да няма втора вълна на коронавируса през есента.