От век и половина днес е първият ден на Св. Св. Кирил и Методий, който София няма да посрещне с тържествено шествие на деца и учители, отбелязоха от Столичната община. Без шествия на учители, ученици, университетски преподаватели, учени, творци нямаше и в други градове на страната заради ограниченията, налагани от коронавирусната епидемия. Но това не спря празникът.

Паметникът на Св.св. Кирил и Методий пред Националната библиотека в столицата беше покрит с цветя, емблематичната песен "Върви, народе възродени" звуча в различни изпълнения из цялата страна. Политиците, които обичайно се включват в шествието по повод 24 май в столицата тази година разпространиха или писмени поздравления или записани по-рано видеообръщения.

В клип, заснет пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", председателката на парламента Цвета Караянчева отбеляза: “Напред, науката е слънце, което в душите грей! Напред, народността не пада там, дето знанието живей! На днешния 24 май тези думи от любимия химн са още по-близки до сърцата ни”. "Както никога досега, търсим отговори и надежда в нашите учени. Както никога досега, техните анализи и прогнози са във фокуса на вниманието ни. Затова искам да поздравя на днешния празник българските храмове на знанието и техните жреци“, добавя тя.

Поздравление по случай 24 май отправи и премиерът Бойко Борисов - чрез профила си във фейсбук.

"Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!", се казва в част от поздравителния адрес.

В обръщението си министърът на образованието Красимир Вълчев (който придружаваше днес премиера Борисов в обиколка на велинградски училища) казва, че 24 май "събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще."

През фейсбук отправи поздравленията си и министърът на културата Боил Банов.

 

"И този януари по традиция получих хиляди съобщения от ученици, които искаха по-дълга ваканция – с обяснения, хитрини и забавни закани. В последния месец обаче се случи неочакваното. Стотици молби - „Искаме пак на училище. Вече не е смешно“, ми написа Никол.
И училището се превърна в желание, защото то е общност от приятелства, състезания, стремежи и мечти.

Както пише Пенчо Славейков „трябва да се отдалечи човек от онова, що обича, за да усети силата на своята обич“.
И когато се отделихме от сцената на театрите, кината, концертни зали, библиотеките и университетските аудитории, видяхме, че духовността е сила, която се преживява заедно.

Нашата книжовност е най-силното оръжие в утвърждаването ни като държава. Тя е знамето на нашата независимост, което никога не пада.

„Аз зная буквите и животът със знанието е добър“ – това ни казват „Аз, Буки, Веди, Глаголи, Добро, Есть“.Азбуката ни е разказ за грамотността, за мощта на знанието и силата на един народ, който ще пребъде", подчерта столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Честит празник, България! Будители, Отечеството има нужда от вас сега. Нека заедно да намерим пътя на просперитета и добруването на народа, беше пожеланието на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

 

 

 

Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за 24 май в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски, а след това отслужи тържествен молебен.

"Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България", каза патриархът в края на молебена.

 

Много музика имаше в празника в Бургас.
Празничен молебен беше отслужен от старозагорския митрополит Киприан в катедрален храм „Св. Николай“ в града.

В празничния ден деца и възрастни в Добрич запяха "Върви, народе възродени" край паметника на първоучителите Кирил и Методий.
Кметът Йордан Йорданов по-рано днес награди пред мемориала педагози, отдали десетилетия труд на образователното дело, както и учебни заведения, сред които СУ "Петко Славейков" за 110-годишнината от създаването му.

В Деня на българската просвета и култура именити творци поздравиха виртуално гражданите на Добрич със слово и музика. В онлайн концерта прозвуча цигулката на Веско Ешкенази, а пианистът професор Виктор Чучков пожела местната власт да закриля духовния свят и изкуството да прави хората по-добри. В "Добрич и приятели" пожелания културата да пребъде отправиха и публицистът Бойко Ламбовски, носителката на Гран при на международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич Лора Маркова, певицата Хилда Казасян, поетесата Камелия Кондова, пазителката на добруджанския фолклор Галина Дурмушлийска и много други творци.

Поради епидемичната обстановка, в която са невъзможни масовите прояви, общината призова гражданите на Добрич да споделят лични моменти от днешния празник в снимки и видеоклипове, които ще бъдат публикувани в дигиталния албум "Моят 24 май".