"Призоваваме прокуратурата за отговорно отношение към всяко потенциално закононарушение, накърняващо обществения интерес. Това важи в особена степен за случаите, в които е необходима проверка на допълнителни данни, свързани с вече образувани от прокуратурата производства за престъпления, довели до ощетяване на държавния бюджет със суми, надвишаващи стотици милиони левове."

Това се казва в позиция на Антикорупционния фонд, който днес бе атакуван от главния прокурор Иван Гешев със стандартните обвинения - че там били "хора на г-н Прокопиев", че "доносничат в Европа", като този път се развихри и дори нарече членовете на неправителствената организация "шизофренно раздвоени". Повод за изявата на Гешев стана фактът, че след като той отказа да се самосезира за есемесите между Васил Божков и Vladi Goranov, АКФ го сезира. Гешев не откри никакви данни за потенциално извършено престъпление и в "паметната записка", оповестена вчера пак от Божков, в която се говори за  ​​​​​"пълен съпорт" от Държавната комисия по хазарта. Та се наложи АКФ отново да го сезира.

И в двата случая става въпрос за данни, които би било логично да бъдат проверени покрай повдигнатите на Божков 11 обвинения. Те тръгнаха именно от хазартния му бизнес - тъй като държавата си претендира 700 милиона лева несъбрани такси от хазарт. Въпреки че тези такси са били одобрявани от комисията по хазарта през изминалите пет години. Принципал на ДКХ пък е финансовият министър Владислав Горанов. А в есемесите Vladi Goranov говори за оказване на влияние върху двама от председателите на комисията в полза на Божков.

"Ние като гражданска експертна организация в помощ на правосъдието винаги сме работили за изясняването на пълната и обективна истина, независимо от източниците на информация и политическата конюнктура. Това е и основната задача на прокуратурата, както и върховен приоритет за цялото общество в условията на демократична правова държава", посочват още от АКФ.

Допълват, че "Антикорупционният фонд осъществява дейността си в рамките на закона и при пълна прозрачност на своето финансиране. Всякакви други интерпретации и внушения смятаме за неточни или недобронамерени и без връзка с важните въпроси на борбата с корупцията по високите етажи на властта."

"Ако главният прокурор възразява срещу изпълнението на гражданското ни задължение да отправяме сигнали и разследвания до прокуратурата и открито ги неглижира, включително като не се обвързва със срокове или ангажимент, не ни остава нищо друго освен медийното осветяване на случаите и довеждането им до знанието на най-широки кръгове от българското общество и нашите партньори у нас и в ЕС", посочват в заключение.