"Комуникацията между бизнесмени и властта не е порочна сама по себе си, даже би било по-порочно да няма такава комуникация, защото не може да върви добре държавата, ако министрите не си комуникират с тези, които създават брутен вътрешен продукт и тези, които дърпат икономиката нагоре."

Това заяви преди малко пред бТВ бившият министър на финансите Милен Велчев по актуалната през последни дни тема - помагал ли е настоящият министър Владислав Горанов на избягалия в ОАЕ бизнесмен Васил Божков в неговия хазартен бизнес. Думите на Велчев дойдоха буквално минути след като фейсбук профил с името Vassil Bozhkov пусна скрийншотове на чатове с човек, на имe Vladi Goranov, от които е видно, че Божков търси и получава подкрепа от за проблемите с Комисията по хазарта. 

Все пак Велчев обясни, че въпреки че комуникация е нормална, то тя не бива да минава границата, както е в тези предполагаеми чатове. Той призна, че също се е срещал с Божков по времето, в което беше министър, но уточни, че срещите са били официални и под формата на работни моменти с бизнеса. 

"Напълно естествено е Васил Божков да иска да се защити в това положение, в което е. Неговите обвинения са сериозни, но не мога да кажа колко са основателни." 

Иначе Милен Велчев коментира и друга актуална тема, а именно - едноличното решение на премиера да свали ставката за ДДС до 9% за ресторанти и заведения, регистрирани по Закона за туризма. Това стана през главата на Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, които се обявиха категорично "против". 

"Не подкрепям това предложение, то е доста вредно за икономиката и данъчната система. То ще отвори кутията на Пандора и ще направи невъзможно отказването на такива привилегии за други сектори. Това пък ще постави бюджета под натиск."

Припомняме, че подобно мнение вече изразиха редица експерти, включително и друг бивш министър - Симеон Дянков. 

Велчев коментира и мярката, станала известна като "60/40", като според него тя работи само частично. Причината - има доста хора запазили работата си, но пък твърде малко фирми като процент от общото кандидастват по нея. 

Неговата препоръка е да се мисли за дифренцирането на схемата по браншове и да се прецени къде тя може да стигна до 80% поемане на заплати от държавата - като в най-засегнатите фирми, и къде помощта може да остане по-скромна.

Накрая Велчев припомни, че ни предстои влизане в ERM II. Той за пореден път изрази подкрепата си за такава стъпка и изрази надежди, че и последните пречки в момента се премахват. 

"Съвсем реално е влизането ни през юли и правителството ще заслужи поздравление, ако това стане."