Сравнение между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и легендарния герой на Джордж Лукас Индиана Джоунс, направи социологът Андрей Райчев. Поводът за това беше анализ на възможностите за съставяне на правителство и ролята на отделните партии в новия кабинет. 

 "В един от филмите за Идиана Джоунс имаше една сцена, нали той се бие с някакви мечове в един арабски град. Той се дуелира много с един, но понеже накрая нямаше време, извади пистолета, застреля го и продължи. Борисов е в много близко положение. Той губи време с тази подкрепа, за да си формира гнездото (правителството - б.р.) така да се каже, но има резервна гума, на която да стъпи. Винаги може да извади пистолета, да застреля и да продължи", каза социлогът пред БНТ.

Райчев подчерта, че "резервната гума" на Борисов е ДПС и позицията на движението е изгодна, мъдра и добра за България. По думите му партията на Местан прави добър ход като залага на "Ще ви подкрепим каквото и да решите" и си взима почивка от властта. 

Социологът обърна внимание, че подобна позиция за ДПС е нещо ново, въпреки че се обсъжда от около 6 месеца. Според него движението досега винаги е играло ролята на балансьор, а сега ще "седи на резервната скамейка." 

"В този смисъл той (Бойко Борисов) има сигурен успех. По всяко едно време той натиска копчето и казва "Който иска гласува" и получава техните гласове."

Райчев изрази силни съмнения относно стабилността на бъдещото правителство и подчерта, че според него тя ще се реализира трудно, предвид сегашната ситуация.

"Нещо ме съмнява в този парламент. Групите са вече 9. Реформаторите действат като 2 партии. Те са като малка коалиция в рамките на малка парламентарна група. Те имат отделни интереси и отделни виждания за ситуацията. Има 9 партии и един независим депутат и това е на първия час. Какво ще стане на ден 300?", попита той.

По думите му след съставяне на ново правителство, то няма да изкара повече от две години, а може би дори и по-малко. Той очерта като спешни теми за бъдещия кабинет цената на тока и казуса "КТБ". Според Райчев по тези два проблема ще се формират мнозинства преди мнозинството, което ще излъчи правителството. Социологът обясно, че ГЕРБ ще действа по проблема с банката, ДПС предлагат закон, а БСП ще чакат решението и каквото и да е, ще го подкрепят. 

Райчев подчерта, че не си представя как бъдещото управление ще реши въпроса дали да тръгне на политика на заеми или на политика на рестрикции на потреблението. По думите му това са двата единствени варианти за България. 

"Дълговете ще ги плащаме или ние, или децата ни", предупреди той.

И коментира, че живот на заем рано или късно се заплаща прескъпо. Вижте Гърция и Сърбия, завърши социологът.