Държавният зрелостен изпит може да замени кандидатстудентските изпити в някои от водещите университети. В понеделник такова решение трябва да вземе Академичният съвет на Софийския университет, коментира ректорът му проф. Анастас Герджиков.

По неговите думи, поради многото кандидати в СУ, не може да се осъществи необходимата дистанция между кандидатите по някои от най-търсените предмети. По традиция най-много кандидати се явяват по български език и литература.

В понеделник университетът ще вземе решение дали най-масовите изпити да се отменят и да останат само тези, при които няма как да се ползва оценка от матурата – като медицина и право. За тях ще трябва да се осигурят и съответните пространства заради необходимата дистанция, както и нужните квестори. Право пък според сега действащото законодателство не може да приема само с оценката от матурата, защото това е регулирана професия.

Друго решение, което университетът трябва да вземе за всяка от своите 120 специалности, е дали оценката от матурата важи с по-нисък коефициент. До момента, ако кандидат-студентът иска да го приемат с матура, тя се умножава по коефициент 2, а ако е с приемен изпит – с коефициент 3. За някои специалности тези коефициенти, например по чужди езици, са различни. Вероятно ще се наложи присъствен изпит и на втория математически изпит, който е с повишено ниво на трудности е само за специалност математика.

УНСС също е готов да приема с оценки от матурата, въпреки че досега това важеше само за неговото четвърто и пето класиране. На практика студентите там бяха приемани още на първите две класирания, така че инструментът не е използван. За първи път най-престижният ни икономически ВУЗ е готов да приравни оценките от собствените си тестове с резултатите от матурата, защото кандидатите може да се притеснят да се явят на изпита. Коефициентът ще бъде един и същ. 

Техническият университет все още не е склонен да отмени кандидатстудентските си изпити, но това ще зависи от епидемиологичната обстановка. ВУЗ-ът проведе няколко онлайн предварителни изпити.