За последното денонощие новите положителни проби за коронавирус са 31. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така общо заразените вече са 2100. За последното денонощие са взети 1611 проби.

От новите случаи 12 са в София, в Ямбол – 6, Плевен - 4, Сливен - 3, Пловдив - 2, Габрово - 1, Кюстендил - 1, Монтана - 1, Пазарджик - 1.

Новоизлекуваните са 22 на брой и общо те вече са 521.

Още трима са починали, като общият им брой вече е 99.

В болница се лекуват 365 души, като 51 от тях са в интензивни отделения.

Сред медицинските служители има 3 нови случая и те общо са 228.

Щабът е препоръчал на премиера Бойко Борисов да не се отварят детските градини поне още една седмица.

"Все още в страната за наше щастие продължава клъстерното разпространяване и установяване на болестта. Изследваме контактните лица към дадени установени клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстера, толкова по-малко болни засичаме. При тези, които са контактни лица от първи ред, има доста висок процент на заразени, а колкото повече се отдалечаваме при контактните лица от втори ред са по-малко заболелите. Това е добре, защото там могат да се концентрират всички противоепидемични мерки за сигурно ограничаване на заразата. Ако продължим в този дух, това дава по-големи шансове за по-нормален начин на живот в бъдеще", обясни ген. Мутафчийски.

Той допълни, че нашето законодателство не изисква болен човек да съобщава задължително, че е такъв. Докато има страни, като например САЩ, където това е задължително и дори е инкриминирано.

Ген. Мутафчийски коментира и мерките за карантина след пътувания в чужбина.

"Това не е едностранен процес. Това касае взаимно договорености на страни в региона. Премиерът Бойко Борисов инициира разговори с държавници от региона за въвеждане на реципрочни мерки, което е препоръката на ЕК до издаването на общоевропейски мерки. Тестовете не могат да заменят най-силното оръжие срещу тази епидемия, а това са карантинните мерки. ЕК не е против 14-дневната карантина. Тя препоръчва реципрочни мерки. Да се водят такива разговори между държави с еднакви противоепидемични мерки и еднакви епидемиологични състояния", обясни Мутафчийски.