В руско-сирийските отношения се появяват тревожни симптоми. Секретарят на Народния съвет (парламента) Халед ал Абуд заяви, че Кремъл не може да диктува волята си на властите в Сирия, тъй като именно от тях зависи политическото му бъдеще.

Емоционалният пост на депутата във Фейсбук бе реакция срещу зачестилите информации в арабски медии, че Русия се кани да свали президента Башар Асад. Според експерти, потърсени от "Независимая газета" ("НГ"), думите на Ал Абуд са сигнал, отправен към Кремъл.

В Народния съвет се обсъждат евентуалните последици от гневното изявление на Ал Абуд, представляващ в законодателния орган южната провинция Дараа. Депутатът, известен със своите проирански възгледи, помести на страницата си във Фейсбук (с над 30 000 последователи) пост, озаглавен "Какво ще стане, ако Асад се ядоса на Путин", в който постави под съмнение правото на Русия да диктува условия на правителството в Сирия.

"Путин чудесно разбира, че тъкмо Асад му е дал възможността да стане голям играч на регионално, следователно и на международно равнище", отбеляза той.

Ако значимостта на сирийския лидер бъде преоценена, това ще е фатално за репутацията на руското ръководство, твърди Ал Абуд. Секретарят на Народния съвет определи като традиционни съюзници на Дамаск иранския военен елит и шиитската групировка Хизбула, "формирали основната инфраструктура, за да се отрази агресията" на антиправителствените формирования.

Сирийската система цели развитие на сирийско-иранските, а не на руско-сирийските отношения, убеден е Ал Абуд. По думите му, стига силно да пожелае, президентският дворец в Дамаск може да понижи приоритета на отношенията си с Кремъл.

"Президентът Асад нямаше нужда Путин да го защитава от въоръжения хаос или в борбата с тероризма", смята депутатът.

Руската кампания в Сирия бе необходима само за да предотврати интервенция от страна на САЩ, подчертава Ал Абуд. Основният въпрос според парламентариста е какво ще стане, ако Асад се ядоса на руските си съюзници, щом осъзнае, че "пътната им карта" не съвпада с неговите интереси.

Тогава - става ясно от изявлението на Ал Абуд - президентът на Сирия може да издигне лозунг за борба срещу "руската окупация". Постът на депутата съдържа преки заплахи за живота на руските военнослужещи, разположени в Арабската република.

Парламентаристът омаловажава мощта на руските въоръжени сили и твърди, че те няма да издържат и няколко часа във военноморската база Тартус, ако Асад се разгневи. В тази връзка Ал Абуд е сигурен, че Кремъл няма морално право да натрапва политически условия на Дамаск.

В. "Аш Шарк ал Аусат" съобщи, че колеги на депутата го приканили да изтрие поста си и да поднесе извинения. Парламентаристът обаче отказал със забележката, че думите му не отразяват позицията на сирийското правителство. Атаките му срещу Русия са предизвикани от нарастващи слухове в арабските медии, че Москва сериозно се кани да свали Асад.

Причина за тези изводи са материали в медии, близки до Кремъл, според които елитът в Сирия е непопулярен и корумпиран. Друг повод бе публикация на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Александър Аксеньонок на сайта на Руския съвет по международни работи, в която се казва, че Дамаск не е склонен "да проявява разумна прозорливост и гъвкавост" по политическите въпроси.

Независимият сирийски политолог Махмуд ал Хамза заяви пред "НГ", че сирийският елит е възприел болезнено тези съобщения. Съответно хората, гарантиращи стабилността на властите в Дамаск, са решили чрез Ал Абуд да уведомят за мнението си руското ръководство, предположи експертът.

"Заплахите срещу Путин и руските войски звучат странно, но от сирийския режим може да се очаква всичко", каза Ал Хамза. "Когато имаше война, Русия, Иран и сирийският режим бяха приятели. Сега бойните действия са приключили, говори се за политическо решение и възстановяване на Сирия. Това предизвика появата на конфликтни ситуации между Русия и Иран, между Русия и сирийския режим."

Бившият специален координатор на Държавния департамент на САЩ за политическия преход в Сирия Фредерик Хоф заяви за "НГ", че напрежението между Кремъл и Асад е очевидно.

"Москва иска режимът да участва сериозно в мирни преговори, които да позволят неговото запазване, но въз основа на компромис и разделение на властите значително да разширят политическата му база", посочи ексдипломатът. "Башар Асад обаче си внуши, че е необходим за политическото благополучие на Владимир Путин. Затова смята, че няма нужда да прави отстъпки, да споделя нещо или да скланя на компромис с когото и да било. Асад е сигурен, че руснаците и иранците, водени от собствени интереси, ще осигурят пълна победа на него самия и на изтощената му армия."

И бившият дипломат заключава:

"Режимът на Асад е убеден, че се намира в самата сърцевина на политическата вселена. Кремъл обаче може да изгуби търпение заради корумпираността, некомпетентността и високомерието на този режим". 

Анализът на Игор Суботин е публикуван в "Независимая газета". Преводът е на БТА.