Забраната да се налагат запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани или да се извършва публична продан или въвод във владение на имоти, обявени от държавни или частни съдебни изпълнители, се удължава с още 2 месеца. 

Това е една от мерките за след извънредното положение, която ще остане в сила с удължаването на срока на действие на "извънредния" закон, гласуваха днес окончателно депутатите. По-рано окончателно минаха и "медицинските" мерки и тези за туризма - виж линковете отдолу.

Въведе се и забрана да се запорират сметки на общини, тъй като техните бюджети също са силно засегнати заради ограниченията и мерките, наложени заради коронавируса. 

Без повече облекчения за длъжници на банки

Частично бе прието и удължаване с 2 месеца на забраната да се налагат наказателни лихви, да се прекратяват договори, или заеми да стават предсрочно изискуеми заради непогасяване в срок, както правосъдният министър Данаил Кирилов обеща миналата седмица.

В първоначалния проект на Министерския съвет тази антикризисна социална мярка бе "пропусната", а БСП реагира остро и направи предложение в обратната посока. Само че обещанието на Кирилов се реализира наполовина - още 2 месеца няма да има наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори.

Облекчението обаче няма да важи за банкови кредити или такива от техните дъщерни фирми.

Мотивът на властта - за длъжниците на банки остава възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

"Това бе най-социалната мярка, защита на гражданите и от банките", реагира Крум Зарков от БСП.

В обобщен коментар за социалните и икономическите мерки на правителството в кризата заради коронавируса лидерката на БСП Корнелия Нинова ги нарече "мерки на хартия". 

Според Данаил Кирилов пък новите текстове, които бяха приети, тоест - без защита при неиздължаване в срок на банка още 2 месеца, всъщност са в полза на длъжниците. А и за банките било по-добре, вместо да квалифицират отделни договори като просрочени и несъбираеми, да ги предоговарят. 

Според левицата обаче това няма нищо общо с "живия живот". Нинова обяви, че масово банките променят лихвените условия при предоговаряне на кредит и от 3-4-5%, тези лихви ставали двойни. 

Без 9% ДДС за храни и лекарства

Мнозинството в парламента не прие предложението на БСП за диференциране на ставките на ДДС за храни и лекарства. 

На този фон по-рано през деня се разбра от думите на самия премиер Бойко Борисов, че 9% ДДС ще има за ресторантите, кафенетата, баровете и целия сектор "Туризъм".  До това се стигна след двудневни срещи на ресторантьори и хотелиери в Министерския съвет, които бяха готови включително и на протести. По-нисък косвен данък за тях поиска и коалиционният партньор "Обединени патриоти". Борисов добави от себе си, че ще предложи 9% ДДС и върху книгите. 

"Сутринта премиерът ви говори за 9% ДДС, вие сега гласувате против. Какво чакате - утре да ви нареди обратното ли?", възмути се Нинова по време на дебатите.

От ДПС пък - по повод анонса за бъдещо намаляване на ДДС, а не по темата за предложението на БСП за храни и лекарства, обявиха на специален брифинг, че са щастливи за 9% ДДС върху книгите - защото това е предложение на Делян Пеевски отпреди година. Йордан Цонев анонсира, че ДПС ще предложи и намалена ставка в същия обем за всички стоки за деца до 3-годишна възраст.

Принудителен отпуск или работа от дистанция - още 2 месеца

Работодателите ще имат право още 2 месеца да обявяват работа от дистанция при възможност, дори и работниците да не са съгласни. Остава възможността и за принудително излизане в платен отпуск - в размер на половината от годишния отпуск. 

Друга мярка, която управляващите приеха, е през 2020 г. неплатен отпуск от 60 дни да се брои за трудов стаж. В нормална ситуация по закон за стаж се признават до 30 дни неплатен отпуск годишно. 

До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца.

Според БСП това е въвеждане на "трудова повинност" и поискаха - ако ще се подпомагат земеделските производители, това да стане чрез субсидии. Не се прие.

И още:

Още два месеца болниците и здравното министерство няма да спазват Закона за обществените поръчки при покупка на дезинфектанти, медицински изделия, лекарства и предпазни средства. Дотогава ще продължи да важи забраната за износ на лекарства. До 13 юли се удължават и протоколите за лекарства от НЗОК, ако срокът им е изтекъл по време на извънредното положение. Изтеклите решения за ТЕЛК също ще са валидни още 2 месеца.

Удължават се и сроковете за изплащане и право на социални помощи, еднократни помощи за дете, бременност и т.н. 

Окончателно се реши и учебната година да приключи онлайн.

Остава и задължението за българска продукция в хранителните магазини в обособени площи до края на годината. 

Законът влиза в сила от 14 май, записаха още депутатите. Това, според властта, няма да попречи на противоепидемичните мерки, които се обявяват от здравния министър, ако президентът Румен Радев реши да наложи вето и законът не бъде обнародван веднага в "Държавен вестник".