8 големи научноизследователски проекта, насочени към разработката на терапии и диагностични средства за коронавируса, са избрани от Еврокомисията след приключването на обявената през март ускорена процедура за представяне на предложения. Процедурата бе обявена от публично-частното партньорство Инициатива за иновативни лекарства (ИИЛ).

За да могат повече висококачествени предложения да получат финансиране, Комисията увеличи приноса си от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на 72 милиова евро при първоначално планирани 45 млн.

Още 45 милиона евро ще предоставят фармацевтичният сектор, асоциираните към ИИЛ партньори и други организации, ангажирани с проектите. Така общият размер на инвестицията ще достигне 117 млн. евро.

„С финансирането от „Хоризонт 2020“ и от нашите партньори от сектора и от други сфери ускоряваме разработването на диагностични средства и терапии за коронавируса - основни инструменти, от които се нуждаем, за да се справим с извънредната в световен мащаб ситуация“, коментира Мария Габриел – еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Избраните днес проекти са част от общия европейски отговор на разпространението на коронавируса, който ЕК координира от началото на кризата. На 4 май Брюксел пое ангажимент за общо финансиране в размер на 1,4 милиарда евро по време на донорската онлайн конференция  за глобалния отговор на коронавируса. 1 милиард от тези пари ще бъдат осигурени чрез „Хоризонт 2020“ и ще бъдат насочени към разработването на ваксини, нови терапии и диагностични средства, с които да бъде предотвратено разпространението на заболяването.

От януари Комисията е мобилизирала общо 325 милиона евро в рамките на „Хоризонт 2020“. Част от това финансиране са 48,2 млн. евро, предоставени на 18 научноизследователски проекта, които започнаха работа по подготвеността за епидемични взривове и отговора на тях, разработването на бързи диагностични тестове за приложение на място, на нови терапии и нови ваксини.

В рамките на поканата на ИИЛ ще се финансират 8 проекта. Пет от тях са ориентирани към диагностиката, а три - към лечението. Проектите за диагностични средства имат за цел да са разработят тестове, които могат да се използват навсякъде - в лекарски кабинет или в дома на пациента, и осигуряват резултат в рамките на 14-40 минути. Останалите проекти, които са насочени към разработката на терапии, ще работят предимно по настоящия взрив от коронавирус, но ще положат и значителни усилия по отношение на подготовката за евентуално ново разпространение на вируса в бъдеще.

В проектите участват общо 94 организации — университети, научноизследователски организации, фирми и публични организации. Значително е и участието на малки и средни предприятия. Те съставляват 20 % от включилите се и ще получат 17 на сто от бюджета.