Властите на Хонконг арестуваха над 200 души по време на продемократични протести, след като вчерашна демонстрация в търговски център се прехвърли на улиците на града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Стотици полицаи от звеното за борба с безредиците бяха изпратени да разпръснат протестиращите. Редица медии съобщиха за над 200 арестувани, но полицията каза, че не може да потвърди този брой. Според здравните власти 18 демонстранти са били приети в болница.

Кадри на живо показаха как полицаи блъскат репортери и използват лютив спрей срещу протестиращите. Заснети са и проснати от полицаи на земята хора, граждани с кръв и наранявания.

Сдружението на журналистите в Хонконг заяви, че на някои журналисти е било попречено да снимат ставащото и те са били пръскани с лютив спрей.

Епидемията от новия коронавирус и ограничителните мерки срещу нея доведоха до относително затихване на антиправителствените протести в Хонконг тази година, но неотдавнашните арести на демократични активисти и подновени безпокойства за затягането на контрола на Пекин над Хонконг съживиха протестното движение.

Полицията е казала на протестиращите, че участват в неразрешено събиране и нарушават ограничителните мерки, които забраняват събирания от повече от осем души.

Хонконг се готви за протести през следващите месеци, като активисти призоваха да се съберат два милиона души на годишното шествие на 1 юли, което отбелязва годишнината от връщането на Хонконг на Китай от Великобритания през 1997 г.