Какво трябва да направят хората, които имат депозити в Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория", за да получат парите си, ако лицензът им бъде отнет и какви са сроковете за това? Какъв е редът за изплащането и сроковете за това?

Тези въпроси си задават хиляди граждани, чиито средства за блокирани вече пети месец в двете затворени банки.

В момента е по-добре да не правят нищо, съветват експерти. Причината за това е, че по закон БНБ първо трябва да отнеме лиценза на банката, след което окръжният съд по нейната регистрация открива производство по несъстоятелност. Тогава контролът върху нея преминава във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който назначава синдик, който извършва осребряването на активите и контролира тяхната дейност.

След датата на отнемане на лиценза на банката Фондът има срок не по-късно от 20 работни дни да започне изплащането на гарантираните депозити. Но в особени случаи този период може да бъде удължен с още 10 работни дни. Фондът избира и обслужващата банка, която ще изплаща парите и уведомява за избора си на своя сайт и чрез медиите.

Малка, но важна подробност е, че законът не предвижда краен срок, в който да приключи изплащането на гарантираните депозити. Но има 5-годишен срок от началото на изплащане на гарантираните депозити, в който трябва да предявите правата си.

Вложителите не е необходимо да представят други документи в обслужващата банка освен личната си карта, за да могат да се разпоредят със своите средства. Банката ще разполага с цялата информация, така че не трябва да се подават молби и каквито и да е други удостоверения. Освен документа за самоличност те трябва да подпишат и декларация, че не са съпрузи или роднини до втора степен на лица от ръководството, контрола и собствеността на фалиралата банка.

Кои депозити са защитени?

Законът за гарантиране на влоговете в банките е ясен: изплащат се депозитите на граждани и фирми в размер до 196 000 лв., като в това число влизат и натрупаните лихви до датата на отнемане на лиценза на трезора. В смисъл, че няма да получите повече от 196 000 лв. от Фонда, ако заедно с главницата са се натрупали повече пари.

 Ако имате няколко депозита, те се сумират заедно с натрупаната до момента лихва, за да се изчисли гарантираната сума.

Например: имате два влога от 100 000 лв. и 50 000 лева. Фондът ще ви изплати главницата от 150 000 лв. плюс натрупаната до датата на отнемане на лиценза лихва, но не повече от 196 000 лева.

Но ако имате два влога - един от 96 000 лв. и съвместен влог със съпругата ви за 200 000 лв., фондът ще ви изплати 196 000 лв. - 96 000 плюс половината от 200 000 лв., без натрупаните лихви.

 Влоговете на граждани и фирми се гарантират независимо един от друг. Сумират се само влоговете на едно физическо лице, което е едновременно и едноличен търговец, защото ЕТ-то не е юридическо лице.

Публично предлаганите промоционални депозити също се гарантират в размер до 196 000 лева.

Но: Фондът не изплаща депозитите, които са с привилегировано договорени лихвени условия над тези, които са публично предлагани от банката. Както и депозитите на лица от управата или собствеността на банката.

Какво тогава ще правят хората, които имат индивидуално договорени депозити, както и тези, чиито влогове са над гарантирания размер? Губят ли парите си? Не. Те се вписват сред кредиторите на банката, като синдикът изготвя списък на вземанията, а съдът го одобрява. След осребряването на масата на несъстоятелността могат да получат средствата си или някаква част от тях. По закон негарантираните вложители са с приоритет преди другите необезпечени кредитори на банката. За целта синдикът изготвя сметка за разпределение на събраните суми, която е публично достъпна и се одобрява от ФГВБ.

Това е схемата, която действа при отнемане на лиценза на банка при сега съществуващото законодателство. Ако в случая с КТБ и ТБВ бъде взето решение за оздравяване и лицезите им не бъдат отнети, съответно ще бъдат обявени и условията за достъп до сметките на техните клиенти.