Властите ще върнат по-строгите ограничения, ако в рамките на три дни бъдат потвърдени 100 нови случая на зараза с новия коронавирус. Това каза тази сутрин по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

През седмицата 20-26 април стойностите на новозаразените са били най-високи, но още е рано да се правят генерални изводи дали заразата затихна, каза той.

"Един ден крие рискове от много случайни неща - ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели - 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките", каза Кунчев.

Той добави, че това как биха се връщали мерките, зависи от това дали евентуалното нарастване на новите случаи би било дифузно в цялата страна, или би се открило в определено огнище, което трябва бъде блокирано и потушено.

"Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява вземането на строги мерки", каза Кунчев.

.По думите му промяната в законодателството няма да промени начина, по който се действа - оценка на епидемичната ситуация прави Министерството на здравеопазването, министърът със своя заповед разпорежда мерките.

"Така че тук се търси най-точното от конституционна гледна точка решение", каза главният здравен инспектор. 

В момента три болници в страната имат затруднения с персонала - във Видин, Сливен и Ямбол, като най-сериозен изглежда проблемът във Видин, където са засегнати 10% от персонала.

Той отбеляза, че в момента Бългаия е на последно място в Европа по брой на заразени и починали на милион население и това е показател за правилността на взетите досега мерки.