Китай заяви днес, че подкрепя създаването "след края на епидемията" на комисия под егидата на Световната здравна организация (СЗО) с цел да се направи оценка на "световния отговор" на COVID-19, предаде Франс прес.

Оценката трябва да бъде направена "открито, прозрачно и инклузивно", "в подходящ момент след края на епидемията", каза пред журналисти Хуа Чунин, говорителка на китайското министерство на външните работи.

Подкрепа за разследването изрази и посланикът на комунистическата страна в Берлин пред "Шпигел" в петък, предаде Ройтерс.

Дипломатът заяви, че Китай отхвърля обвиненията на САЩ и Австралия като безпочвени и допълни, че държавата през цялото време е била открита и прозрачна. Вашингтон и Канбера критикуват бавната реакция на Пекин при появата на заболяването и опитите да потиска лекарите в Ухан, които първи сигнализират за случаите на заразени с коронавирус.

"Ние сме отворени за международно разследване. Ние подкрепяме обмяната на изследвания между учените", сподели Лу Кен пред "Шигел". "Но сме твърдо против Китай да бъде съден без доказателства, да се презюмира вината и след това да се търсят доказателства чрез т. нар. международно разследване", допълва той.

Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпео настояват, че има доказателства (без да ги разкриват), че вирусът се е появил за пръв път в лаборатория в Ухан.

В отговор на тези коментари Франция и Великобритания обявиха, че предпочитат да се фокусират върху борбата срещу заразата, вместо да повдигат обвинения.

Хуа Чунин подчерта, че международното разследване трябва да бъде одобрено от Световната здравна асамблея или от Изпълнителния съвет на СЗО - двата основни органа на международната организация, базирана в Женева. Хуа Чунин специално наблегна, че не става дума за разследване, насочено точно срещу Китай, а за оценка, която да обхване евентуално всички страни по света.