Музейните обекти на открито вече са отворени за посещение с нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Остават изискванията за социална дистанция, както и всички противоепидемични мерки, наложени от правителството.

Сред музейните институти с експозиции на открито са регионалният етнографски музей Етъра, националният историко-археологически резерват Плиска, забележителностите Мадара, Царевец, Трапезица и други, при които големите паркови площи и пространства позволяват спазването на препоръките на Министерството на здравеопазването. Основният проблем пред тях към настоящия момент е липсата на посетители и възстановяването на приходите от собствена дейност, колкото и да са минимални, биха помогнали за съхраняването на работните места и поемане на част от разходите за издръжка, се казва в сайта на културното ведомство.

От Министерството на културата вече са изпратили на музеите, художествените галерии и културни институти в областта на културното наследство методически указания как да се върнат към работа. Допустими са посещенията не само на музейни обекти на открито, но и на експозиции, представени на открити пространства.

Всяка културна институция сама ще преценява кога има готовност да заработи отново, се казва в сайта на Министерството на културата. За целта е необходимо да се създаде организация, свързана с регулирането на броя посетители, гарантиране на социалната дистанция не по-малко от 1,5 метра, защитна екипировка за служителите, периодична дезинфекция на помещения и повърхности и прочие мерки, предписани от здравното министерство.

Забранени до второ нареждане остават масовите мероприятия, беседите за групи и достъпът на посетители до експозиции и събития в сгради.

"Площад Славейков"