Еврокомисията одобри без изключение молбите на България и още 17 страни от ЕС за подкрепа в подготовката на техните териториални планове за справедлив преход към неутрална по отношение на климата икономика.

Всяка държава трябва да изготви такъв план, за да получи достъп до финансиране от Механизма за справедлив преход (МСП). Той е част от Инвестиционния план на Европейския зелен пакт и трябва да привлече 100 милиарда евро инвестиции. Целта е предоставяне на целева подкрепа за мобилизирането за периода 2021-2027 г. в най-засегнатите региони, за да се смекчат социално-икономическите последици от прехода.

„ЕК твърдо подкрепя страните членки в гарантирането на справедлив преход във всички европейски региони. Това е според Програмата за подкрепа на структурната реформа (ППСР) и е важна стъпка”, коментира еврокомисарят за кохезията и реформите Елиза Ферейра.

Съгласно ППСР Комисията ще окаже помощ на регионалните и националните власти в следните сфери:

• Оценка на социалните и икономическите последици, като и на тези върху околната среда и планиране на прехода до 2030 г.;

• Изграждането на диалог между ключовите участници – гражданите, бизнеса и гражданското общество, с цел постигане на обща визия как да бъде осъществен преходът;

• Намирането на точните действия за успешен справедлив преход.

До края на годината ЕК ще осигури целева подкрепа за подпомагане на страните членки да изготвят териториалните си планове за справедлив преход. Държавите трябва да финализират плановете след консултация с главните участници. След това те трябва да бъдат предоставени на Комисията за одобрение.

Припомняме, че решението за помощта за изготвянето на плана беше взето от Министерския съвет в края на март. В него беше записано, че страната ще има нужда от около 1,1 милиона лева, които също се превеждат от Брюксел. 

Очакванията са, че България ще изготви планове за справедлив преход на три области в страната - Стара Загора, Кюстендил и Перник.