Износът на Китай през април е скочил на годишна основа с 3,5 на сто въпреки пандемията от новия коронавирус, която парализира световната икономика. Това съобщиха днес китайските митници, цитирани от световните агенции, предава БТА.

За първи път от началото на година износът на азиатския гигант, който е стожерът на неговата икономика, нараства, отбеляза АФП.

Това е резултат, който категорично надмина прогнозите на анализаторите, анкетирани от финансовата агенция Блумбърг, очакващи ново свиване с 14,1 на сто.

Скокът през април без съмнение е свързан с явлението "наваксване" след трудностите, които изпитваха износителите през първото тримесечие, когато карантинните мерки нарушаваха транспорта, коментира анализатор, цитиран от АФП.

Вносът на Китай обаче е отчел силен спад - 14,2 на сто на годишна основа в сравнение с понижението от 0,9 на сто през март.

Свиването на вноса е по-голямо от очакваните минус 12,2 на сто от анализаторите, анкетирани от Блумбърг.

Този пореден спад отразява трудностите, които среща втората по големина икономика в света в усилията си отново да активизира икономиката си, почти замряла в края на януари от епидемията от COVID-19.

Повечето китайци продължават да не посещават обществени места, защото се страхуват от вируса, а това свива вътрешното потребление.