От днес официално заведенията имат разрешение да заработят отново. Но при определени условия. В същото време от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) обявиха, че започват масирани проверки - спазват ли се противоепидемичните мерки.

Ще се следи за дистанция, лични предпазни средства и хигиена - обяви пред БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

Според Националния регистър на заведенията за обществено хранене те са около 79 000 в цялата страна. Ресурсът на агенцията обаче е ограничен, по контрола работят около 800 души.

"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", посочи Кулински.

Проверки ще има и от служителите на РЗИ.

Дистанция, дистанция и пак - дистанция

БАБХ публикува какви са изискванията към ресторанти, барове, кафенета и пр., които искат да работят. 

Разстоянието между масите трябва да бъде минимум 1,5 метра, съобразно заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от вчера. Тази заповед бе ревизирана по искане на брашна, като първоначално определеното отстояние бе 2,5 метра. Това бе неизпълнимо условие, особено за малките заведения.

Друго изискване е да се осигури поетапното допускане на хора в обектите без да се допуска струпването им. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.

Не е разрешено и свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението.

Маски - и в кухнята

Собствениците на заведения трябва да създадат и организация за недопускане на струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др).

Чакащите пред обектите клиенти пък трябва да спазват дистанция помежду си на разстояние минимум 2 метра.

На работещите трябва да се осигурят препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, ръкавици.

Маските са задължителни - както за персонала, обслужващ клиентите, така и за персонала приготвящ храните и напитките.

Празничният ден, съпроводен с традиционен семеен обяд и лошото време днес не изкараха много хора по заведенията. 

Много собственици и наематели обявиха вече, че няма да отворят, защото не е рентабилно да плащат разходите при в пъти намален капацитет. От бранша отново поискаха намаляване на ДДС ставката до 9 или 5 на сто. 9% е сега за туризма. Макар вицепремиерът Томислав Дончев да попари надеждите им, лидерът на ВМРО и също вицепремиер Красимир Каракачанов заяви, че коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти, в което е записано, че ДДС ставки няма да се променят в този управленски мандат, подлежи на ревизия.

По данни на социалното министерство към 1 май, от възползвалите се до момента от мярката 60/40 ресторантите и заведенията за бързо обслужване - съставляват 12,88%, а питейните заведения - 9,32 на сто. От бранша обаче все още настояват за целенасочени мерки, предвид факта, че не можеха да работят с министерска заповед от началото на извънредното положение на 13 март.