18:16 ч.: Япония отчете най-висока смъртност от коронавируса за денонощие

Броят на смъртните случаи след заразяване с коронавирус в Япония се е увеличил през последното денонощие с 31 до 530, което е ново рекордно покачване, сочат данни на японското министерство на здравеопазването, цитирани от ТАСС. Повечето от пациентите (15) са починали в Токио. Предишният пик на смъртността беше отчетен на 23 април, с 29 починали. Новите случаи на заразяване с коронавирус за последните 24 часа са 306, а общият брой на заразените, включително пътници и членове на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес" (Diamond Princess), е достигнал 15 500 души. Общо в страната оздравелите са около 4600, а 332-ма пациенти са в интензивно отделение (колкото и вчера). От 17 април до 6 май в Япония е въведено извънредно положение заради коронавируса. Очаква се то да бъде продължено до 6 юни. 


17:00 ч.: Франция удължава до 24 юли извънредното санитарно положение

Френското правителство реши да удължи днес с два месеца, до 24 юли, извънредното санитарно положение, въведено заради епидемията от Ковид-19, предаде Франс прес, като се позова на министъра на здравеопазването Оливие Веран. Извънредното санитарно положение е в сила от 24 март в страната и се предвиждаше то да бъде отменено на 23 май. Но властите са преценили, че това би било преждевременно и че рисковете за ускоряване отново на епидемията ще бъдат големи в случай на рязко преустановяване на текущите ограничителни мерки. Това се посочва в проект на нормативен акт, разглеждан днес от френското правителство, който ще бъде обсъждан в понеделник в парламента. Текстът посочва по-специално и при какви условия хората, идващи във Франция и заразените с вируса, ще трябва да бъдат поставени под карантина. В проекта на нормативния акт се говори и за въвеждане на "информационна система", касаеща болните и тяхното обкръжение, като продължителността на тази система ще бъде една година. Във Франция излизането от изолацията ще започне на 11 май. Днес френският здравен министър заяви, че хората ще трябва да се научат да живеят за известно време с вируса. Във Франция от Ковид-19 починаха 24 594 души, като това са данните от вчера вечерта. Очаква се тази вечер те да бъдат актуализирани.


15:14 ч.: Нови 800 случая на зараза с коронавируса в Иран за последното денонощие

Броят на новозаразените с новия коронавирус в Иран за последното денонощие нарасна с 800 души, предаде ТАСС. Общо заразените в страната са вече 96 448. Починалите са 6156, като за последното денонощие жертвите са се увеличили с 65 души. Оздравелите от Ковид-19 са 77 350. Извършени са общо 484 541 теста. В страната се наблюдава тенденция към намаляване на броя на новите случаи на зараза. Пикът е бил на 30 март. Ето защо от 11 април в Иран започна поетапно отменяне на рестрикците, наложени във връзка с епидемията.


14:44 ч.: Над 3,35 милиона души по света са заразени от COVID-19

3 350 224 души по света са се заразили с новия коронавирус, а в глобален план жертвите са 238 334, предаде Франс прес.

Снимка АП/БТА

Само в Европа заразените са най-малко 1 506 853, а починалите от Ковид-19 са 140 260. Европа е и най-засегнатият от пандемията континент.
На първо място в Европа с най-много заразени се нарежда Испания - 215 216, а починалите там са 24 824.
По брой на починалите в Европа обаче води Италия с 28 236 жертви и 207 427 заразени.
Русия понастоящем регистрира ежедневно най-голям брой нови случая на зараза. Сега в страната има 124 054 заразени, а починалите са 1222.


14:23 ч.: Кметът на Москва: Над 250 000 жители на столицата са заразени

Около 2 процента от жителите на Москва - или с други думи над 250 000 души - са заразени с новия коронавирус, каза днес кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

"Според резултатите от скринингови изследвания на различни групи от населението, реално заболелите са около 2 процента от общия брой на жителите на Москва. И това е минимална стойност сред засегнатите от пандемията градове по света. Успяхме да овладеем разпространението на инфекцията благодарение на дисциплина и подкрепа за мерките за самоизолация от московчани", написа кметът в блога си.

Официално в Русия има общо 124 054 заразени, от които 57 300 в Москва.


12:17 ч.: Русия вече е на седмо място в света по брой заразени с коронавируса

Русия съобщи днес за 9623 нови случая на заразени с коронавируса. Това е най-голямото увеличение на дневна база в страната, където вече има общо 124 054 заразени.

Червения площад. Снимка АП/БТА

Така Русия се нарежда на седмо място в света по брой на инфекциите, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Починалите са 1222, включително 57 през последното денонощие. Оздравелите са 15 013, съобщи днес пред журналисти оперативният щаб за борба с разпространението на инфекцията.
Почти половината от новите случаи са асимптоматични.


11:10 ч.: В Африка вече има над 40 000 случая на коронавирус

В Африка вече има над 40 000 случая на новия коронавирус. Това съобщи институцията за контрол и превенция на заболяванията към Африканския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Йоханесбург. Снимка АП/БТА

Смъртните случаи на континента са над 1600, а 53 от 54 страни имат потвърдени случаи на заразени от коронавирус. Лесото е единствената страна без нито един установен случай.


06:56 ч.: 90 на сто от европейците извън ЕС са репатрирани

Почти приключи репатрирането на европейците, намирали се извън ЕС в момента на затваряне на границите, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Брюксел. Снимка АП/БТА

В кулминационната точка на световната здравна криза близо 600 000 граждани на ЕС не са можели да се върнат в Европа и са били блокирани в чужбина, отбеляза върховният представител по външната политика, цитиран от в. германския "Велт".

"На 1 май бяхме върнали над 550 000 европейци при семействата им", което означава над 90 на сто, подчерта Борел.


05:05 ч.: Китай протестира срещу изявление на САЩ в ООН в подкрепа на членството на Тайван

Китай изрази в изявление "силното си възмущение и твърдо противопоставяне" на изявление на мисията на САЩ в ООН, което подкрепя членството на Тайван в световната организация, предаде Франс прес.

Снимка АП/БТА

Изявлението, направено в Туитър, е "сериозно нарушение" на "суверенитета и териториалната цялост на Китай". Туитът е "тежка намеса във вътрешните работи на Китай", се подчертава в изявление на китайската дипломатическа мисия в ООН.

"На света има само един Китай. Правителството на Китайската народна република е единственото законно правителство, представляващо цял Китай и Тайван е неделима част от Китай", се добавя в изявлението, което напомня, че принципът за единството на Китай "се спазва стриктно" в ООН.

Рано сутринта вчера американската мисия в ООН подчерта в Туитър, че организацията на обединените нации беше основан преди 75 години, за да позволи "на всички гласове да бъдат чути".

"Да не се допуска Китай в ООН е обида не само за гордия тайвански народ, а и за принципите на ООН", се казва още в туитът.

По-късно американската мисия публикува серия от туитове, подчертаващи, че реакцията на Тайван на пандемията от коронавируса е модел за целия свят и че островът заслужава да получи място в Световната здравна организация (СЗО).


03:53 ч.: Тръмп: Надявам се жертвите в САЩ да са по-малко от 100 000

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда, че броят на жертвите на коронавируса в страната няма да надхвърли 100 000 души, предадоха ДПА и ТАСС.

Снимка АП/БТА

"Надявам се, че ще загубим по-малко от 100 000 живота, което въпреки това е ужасна цифра", заяви Тръмп, коментирайки борбата с разпространението на коронавируса.

В понеделник той заяви, че по всяка вероятност Ковид-19 ще причини смъртта на 65-70 хиляди, припомня ДПА.

"Това е нещо ужасно. Ако можеше да бъде спряно, трябваше да бъде спряно при източника, но не беше", добави Тръмп.

Преди да отлети в извънградската президентска резиденция Кемп Дейвид Тръмп заяви в отговор на въпрос на журналисти, че е възможно да бъдат въведени допълнителни мита на стоките от Китай заради закъснелите действия на Пекин срещу разпространението на коронавируса, отбелязва ТАСС.

Китайският заместник-външен министър Лъ Юйчън заяви в интервю за Ен Би Си, че всякакви искания за изплащане на компенсации от страна на Пекин са нелепи и представляват "политически фарс". Заместник-министърът изрази съжаление, че "някои политици използват ситуацията с вируса, за да позорят Китай" и отново увери, че страната не е скривала никаква информация за коронавируса.


00:56 ч.: САЩ разрешиха използването на "Ремдесивир" при пациенти с тежка форма на COVID-19

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е дала извънредно разрешение за използване на лекарството "Ремдесивир", разработено от компанията "Гилеад сайънсис", за лечение на пациенти с тежка форма на COVID-19, предадоха световните агенции.

Решението беше обявено снощи от президента на САЩ Доналд Тръмп. "Радвам се да обявя, че Гилеад получи от Агенцията за контрол на храните и лекарствата разрешение за използването на Ремдесивир при спешни случаи", заяви президентът от Белия дом.

"Ремдесивир" е експериментално лекарство, първоначално разработвано за болните от хеморагичната треска ебола. Това е първият медикамент, доказал ефикасността си срещу новия коронавирус. Според клинично изследване, проведено под егидата на Американските здравни институти, той съкращава от 15 на 11 дни средната продължителност на възстановяването при пациенти с COVID-19.


00:03 ч.: Европейски лидери призовават за 7,5 милиарда евро за финансиране на ваксина и лекарства срещу COVID-19

Германският канцлер Ангела Меркел и други лидери от ЕС написаха отворено писмо, в което призоваха за масово финансиране на разработването на ваксина и лекарства за новия коронавирус, предаде ДПА.

Призивът идва в навечерието на виртуална конференция за набиране на средства, която ще се състои в понеделник и на която домакин ще е Европейската комисия. Първоначалната цел е да се съберат 7,5 милиарда евро за изследване в областта на диагностиката, лечението и ваксините.

Писмото с призива на лидерите е публикувано в съботното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Средствата, които ние ще мобилизираме, ще породят безпрецедентно глобално сътрудничество между учени и регулатори, индустрия и правителства, международни организации, фондации и представители на здравеопазването", се казва в писмото, подписано и от френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Джузепе Конте, норвежката премиерка Ерна Сулберг, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.