Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ, отрече днес да е тормозил сексуално бивша сътрудничка в Сената през 1993 г. , предаде Ройтерс.

Това беше първото му публично изявление по въпроса, след като се оказа под интензивен публичен натиск да отговори на обвинението.

“Искам да взема отношение по твърденията на бивша щатна служителка, че съм се държал неприлично преди 27 години”, каза Байдън в имейл, цитиран от агенцията - ”Те не отговарят на истината. Това не се е случвало”.

Жена от Калифорния на има Тара Рийд, която е работила като щатна сътрудничка в кабинета на Байдън в Сената от декември 1992 г. до август 1993 г., го обвини в медийни интервюта, че я притиснал до стена през 1993 г., бръкнал с ръка под полата ѝ и вкарал пръсти в тялото ѝ.

Байдън е най-вероятният кандидат на демократите за президент на изборите на 3 ноември. Очаква се конгресът на партията през юли да го утвърди, след като всички останали претенденти прекратиха кампаниите си. Седемдесет и седем-годишният бивш вицепрезидент на Барак Обама беше през последните дни под силен натиск от партията и извън нея да отговори на обвинението.

Байдън поиска Националните архиви да публикуват всички документи от службите “Личен състав”, които могат да покажат дали въпросната служителка е подала оплакване срещу него навремето.