От вчера до петък сутринта от София са излезли близо 40 000 автомобила, съобщи комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ при СДВР. Трафикът се засилва, а около 18 часа се очаква да има пик на излизащите от столицата. В четвъртък на специална пресконференция от МВР припомниха, че ограниченията за пътуване ще важат и през предстоящите почивни дни. А комисар Радослав Стойнев, началник на отдел към "Охранителна полиция" при СДВР, коментира, че полицаите, които охраняват КПП-тата около големите градове, са там, за да пазят реда, а не да си играят на котка и мишка с гражданите. 

"Засилен е трафикът през последното денонощие. От София за денонощието са излезли около 40 000 автомобила. Около 3 000 - 4 000 сме върнали, а около 7 000 - 8 000 са върнатите граждани“, посочи днес Любомир Костадинов.

Той посочи, че върнатите граждани нямат основание за напускане на града.

"Връщаме хората заради информация в декларациите, която не отговаря на изискванията, а това са най-често неоснователни причини за напускане на града. Всеки втори човек посочва, че отива на работа. Всичките декларации досега, които показаха, са за хора, които се връщат от работа или зареждат обекти", обясни Костадинов.

И добави:

"Имаше доста изнервени хора вчера, които не се съобразяват с нашите разпоредби. Имаме и неподчинения и хора, които не попълват декларации, сърдят се и търсят причината в нас. Хората са длъжни да се съобразят и да си намерят начин да се придвижват, но трябва да се спазват разпоредбите и изискванията. Рискът е еднакъв за всички".

Той повтори, че МВР провежда акция за мотористи и гонки. И се похвали, че от вчера има вече 5 засечени мотора в нарушение, а двама водачи са управлявали без да притежават необходимата категория. "Другите са привикани при нас, ще бъде проверено и техническото състояние на моторите“, посочи Костадинов.