Илариа Капуа - може би най-значимият италиански вирусолог, директор на One Health Center of Excellence към университета във Флорида, заедно с ядрения физик Фабиола Джаноти, от 2016 година Генерален директор на ЦЕРН, започват работа по международен проект, включващ учени от най-различни области, за да бъде решен проблемът с COVID-19.

ЦЕРН, или Европейската организация за ядрени изследвания, е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици, намираща се в Женева, Швейцария.

В основата на този проект е огромното количество натрупана информация, която, ако бъде обработена по правилния начин, може да ни отведе до неочаквани открития, смятат създателите му. В ЦЕРН има архив със свободен достъп, наричащ се Zenodo. Именно там ще се работи по новия проект, като се отдели специално място за събиране на всякакъв вид информация, както тази, събрана от болниците, така и от отделни хора; ще се разглежда също информацията за коронавируса, свързана със замърсяването на околната среда, дъждовете, влажността.

Същото важи и за придвижването – чрез данните от мобилните телефони може да се разбере „миграцията“ на хората, тяхното количество в определени моменти и така да бъдат обяснени определени явления.

„Отборът“ на доктор Капуа включва учени от най-различни области и институти от много държави; математици, физици, икономисти, инженери, хуманитарни и ветеринарни лекари, агрономи, специалисти по климатичните промени, изключително пъстра група. Финансирането е осигурено от бизнесмен, пожелал да остане анонимен, без да поставя каквито и да било други условия. COVID-19 става ускорител в сътрудничеството между различните клонове на науката.

В момента има възможност да бъдат събрани и проучени огромни количества данни, свързани с коронавируса, но именно техният обем прави трудна обработката им. Затова точно ЦЕРН, където се работи с безкрайно количество информация, в този случай е незаменим. Така колективното знание ще може да е максимално полезно, формулирайки точните, най-важни въпроси в търсене на правилните отговори. Проектът е отворен, достъпен за всички групи, които могат да погледнат към коронавируса от различен ъгъл, казват още авторите.

Не е нито абстрактно, нито наивно желанието да се проучи въздействието на пандемията върху заобикалящата ни среда, твърдят създателите на проекта. Точно намаленото в момента човешко въздействие върху околната среда дава възможност на природата да се „събуди“. И това също ще бъде предмет на изследване.

Ще се проследят популацията на пчелите, на пеперудите, на някои по-специални растения, завръщането на дивите животни в местообитанието им, като идеята е да се обединят полемиката за здравето и устойчивостта на природата. Трябва наистина да се разбере, че здравето е пряко зависимо от условията, в които се намира човекът, да се приеме, че те са част от нашето добруване.

"Всъщност COVID-19 показа по най-категоричен начин безусловната взаимна зависимост, извади ни от господстващото убеждение за човешката самодостатъчност. Така че няма причина да се мръщим, когато някой говори за намалената популация на пчели и пеперуди. Това е крилото, ударило в някоя точка на земята една камбана", казва д-р Капуа.

"Дали ще успеем да я чуем този път, гледайки отвъд катастрофата, и най-вече – извличайки поука от този драматичен опит? Ще се справим с COVID0-19 само използвайки интелигентността на колектива"

Таня Кольовска, по материали от чуждестранния печат