Подготвя се редакция на постановлението, с което Министерският съвет задължи хранителните вериги да продават 90% български млечни продукти. Това се разбра от поредната пресконференция, на която министърката Десислава Танева съобщи нов пакет от мерки в помощ на земеделските производители. 

Става дума за частта от постановлението, която казваше, че веригите трябва да продават 90% български млечни продукти, които обаче да са направени от 100% българско сурово мляко. Това предизвика гнева на големите търговци, които в безпрецедентно писмо обвиниха Танева в лобизъм, в намеса в свободния пазар и държавна подкрепа за неназован олигарх. 

Последваха няколко обвинителни прескофенреции, на които беше обявено, че е постигнато някакво съгласие. Вчера от сдружението за модерна търговия обявиха, че са получили проект за съгласуване за млечните стоки, но не уточниха за какво става дума. 

Постановлението още не е публикувано официално, но днес списание "Икономист" публикува черновата и от нея се вижда, че новият текст ще задължи веригите да "предлагат мляко и млечни продукти, произведени от минумум 80% сурово мляко, добито от животни...". Остава изискването за количественото предлагане от 90%, но вратата за внасяне на сурово мляко от чуждестранни контрагенти е отворена. 

От предложените мотиви става ясно, че министерството е склонно на промяната заради възможността произоводителите все пак да имат опция за внос при недостиг на българската суровина за всички обекти.

Новите мерки 

Иначе днес Десислава Танева обяви, че министерството ще позволи на над 3600 земеделски стопани, които досега не попадат в обхвата на т.нар. облагодетелствани райони, да получат по 25 евро субсидия на хектар. 

Освен това вероятно ще има промяна в изчисляването на помощите за производителите на зеленчуци, която досега се смяташе на декар. Новата идея е това да се промени и да се взима за основа доходите им и съответното им намаление заради кризата. 

Всичко това пък станало възможно, заради инициатива на България в ЕС, която позволила промяна на правилата. Танева благодари на всички евродепутати от страната ни, които заедно се борили за промяната. 

"Българското стопанство процъфтява под топлите грижи на правителството", констатира доволно Танева.