Индексът, който измерва условията за бизнес климата в България, се срина. Нивата му падат с над 40 пункта спрямо предходния месец и достигат до нивата от 1997 година. Това показват новите данни от Националния статистически институт.

Срив в очакванията и оптимизма има във всички сектори, като очаквано най-зле се представя търговията на дребно, която пострада сериозно от мерките в борбата с разпространението на коронавируса. 

По-притеснителното е, че повечето собственици и управители на различните бизнеси във всички сектори очакват влошаване на ситуацията през следващите месеци.

Номиналният спад на индекса в търговията е с цели 52 базисни пункта. Неблагоприятни са оценките на въздействието на кризата върху персонала, средата, търсенето и веригите на доставки.

Тежък срив отбелязва индексът в сектор промишленост, който е надолу с над 30 пункта. Натоварването на мощностите намалява и в момента е паднало до под 70% от общия капацитет. Очаква се срив на износа, особено в някои предприятия, които работят основно с чужди компании, както и в производствената активност. 

Строителството бележи спад с над 45 пункта. Според повечето мениджъри активността е сериозно намаляла и очакванията им са това да продължи поне още няколко месеца. 

Драстичен спад на индекса има и при услугите, където отново има намалено търсене, съкращаване на персонал и финансови проблеми при някои от анкетираните. 

Индексът на бизнес климата се изготвя всеки месец от НСИ на базата на анкетирани предприятия. Накратко - наблюденията в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите събират информация за мненията на предприемачите по отношение на състоянието и развитието на техния бизнес. 

Смята се за важен индикатор на активността в стопанския сектор и като прогнозен лост за следващите месеци.