Индивидуалните приходи на най-голямата фармацевтична компания в страната "Софарма" АД спадат с 3,8% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г. Това показва финансовият отчет на дружеството за времето от януари до март, цитиран от експертите от "Елана".

Генерално компанията отчита 50,2 млн. лв. приходи за първите 3 месеца на годината, от които 24,7 млн. лв. са от продажби в Европа. Тук е регистриран спад от 10% на годишна база. Близо 20 млн. лв. са генерирани от продажби в България и 5,5 млн. лв. от продажби в трети страни, което обаче е значителен ръст с 19% на годишна база. 

Спадът в европейските продажби се дължи най-вече на спад от 38% на годишна база в продажбите в Русия, които бяха предвидени от дружеството и са причинени основно заради регулаторна промяна в процедурата по сериализация на някои лекарства. 

Що се отнася до оперативните разходи, то те се увеличават с 1,1% на годишна база до 44,8 млн. лв. В същото време финансовите приходи спадат почти двойно на годишна база до 1,1 млн. лв. Причинат е, че "Софарма" не прибави никакви приходи от акции. Така нетната печалба за първото тримесечие спада с 32,7% на годишна база до 8,9 млн. лв. 

Спад и при друг гигант - MONBAT

Консолидираните продажби на производителя на акумулатори "Монбат" също спадат с 9,1% на годишна база до 23,5 млн. лв., а EBITDA (оперативната печалба) се понижава с 28,3% на годишна база до 3,4 млн. лв. през март 2020 г. 

В резултат на това печалбата преди данъци за месеца достига 1,3 млн. лв. (62,9% спад на годишна база). Продажбите на групата за първото тримесечие достигат 73,2 млн. лв. (11,5% спад), EBITDA е 8,5 млн. лв. (27,9% спад на годишна база), а печалбата преди данъци е 3,2 млн. лв. (58,1% спад на годишна база). 

Експертите от "Елана" припомнят, че предишния месец ръководството на групата обясни по-слабите резултати за януари - февруари 2020 г. с по-слабото търсене на европейските пазари в сравнение с предишната година, породено от сезонността и по-топлата зима на континента. През март дружеството не е отчело субсидията от 2019 г. за рециклиране на батерии от правителството на Сърбия (очаква се да бъде платена през март 2020 г.). EBITDA за март 2019 г. обаче включваше субсидията от 2018 г. 

Данните показват влошаване на показателите на две от най-големите и мощни български компании. Техните данни са видими, защото са публични дружества и резултатите им могат лесно да бъдат проследени. Как обаче реагира генерално бизнесът на кризата все още не е ясно, защото повечето фирми не са публични. Очакванията са за големи спадове по основните финансови пера на бизнеса. Те обаче ще станат ясни по-късно през годината.