Два варианта за дати за пряк избор на председател на БСП е обсъдило днес Изпълнителното бюро на партията - 21 юни и 20 септември.

Това съобщиха от пресцентъра на левицата. Както е известно, заради кризата с коронавируса ръководството на партята реши да прекрати временно отчетно-изборната кампания, което отложи и самия избор и на практика удължи мандата на Корнелия Нинова. Иначе вотът бе насрочен за 26 април, а при балотаж - 3 май.

Според първия вариант, одобрен днес, конференциите на общинските и градските съвети ще започнат да се провеждат от първия ден на отмяната на извънредното положение, засега фиксирано до 13 май - в периода от 14 до 25 май 2020 г. А първият тур на прекия избор на председател на БСП ще се проведе на 21 юни. 

Във втория вариант се предвижда конференциите да приключат до края на юни, а изборът да е на 20 септември.

"След отмяна на извънредното положение и отпадане на забраната за събиране на едно място на повече хора Изпълнителното бюро на БСП ще свика заседание на Националния съвет за вземане на решение по двата варианта", посочват от левицата.

Допреди обявяването на извънредното положение бе ясно, че най-много номинации има Нинова, следвана от считания за сериозен конкурент неин заместник в партията Кирил Добрев. Трети бе лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, следван от депутата "вътрешен опозиционер" Красимир Янков, бившият кмет на Благоевград и бивш регионален министър Костадин Паскалев и др.

По последни данни от местните организации с право на глас за лидер ще бъдат около 84 000 членове на БСП. Това значи, че за да бъде изборът по новия метод легитимен - до урните трябва да отидат минимум 42 000 социалисти (50%+1 от членската маса на партията - б.р.)

Самият пряк избор и начинът, по който се организира, предизвика критики вътре в партията.