1387 са положителните проби за коронавирус в страната. Това съобщи шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. За денонощието новите случаи са 39.

Излекуваните вече са 222 , като новите са 16.

Починалите са 58 души.

301 от заразените са в болници, като 39 са в интензивни отделения.

От новите случаи в София има 11 нови случая, от които четирима са в болница, а амбулаторните са 7. Във Видин има 11, Пловдив - 4, Кюстендил - 4, Сливен - 2, Пазарджик - 2, Плевен - 1, Благоевград - 1, Габрово - 1, Хасково - 1, Ямбол - 1.

691 случая има общо в София, от тях 152 са в болница, като 21 са в интензивни отделения.

Има 3 нови случая на заразени медици и те вече са общо 150.

"Организацията в парковете е много добра. Ако продължи в същия вид, не виждаме причина в бъдеще да не се приемат и други такива мерки", каза Мутафчийски.

Така той коментира либерализирането на режима за разходка в парковете, което стартира от вчера.

"Имаше съвсем рехаво присъствие на семейства с деца. Не се наблюдаваше струпване на хора. Съвсем добре е създадена организацията, което намалява рисковете от такава разхлабваща мярка. Много важно е през следващите празници, които предстоят, дали ще има струпвания отново на КПП-тата. Важен е и анализът на това как върви заболеваемостта. Тенденцията при заболеваемостта е възходяща и затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките с анализиране на рисковете", каза още Мутафчийски.

Направени са 5312 теста за миналата седмица.

Ген. Мутафчийски заяви, че парад за 6 май няма да има. Отбелязването на празника ще бъде нетрадиционно. Най-вероятно той ще бъде отбелязан по места във военните училища и това ще бъде излъчено по телевизията.

КПП-тата на кварталите "Филиповци" и "Факултета" са свалени, епидемичната обстановка там е спокойна и нямаме нови огнища. Това каза директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че днес в 0.00 часа изтича карантината и в село Паничерево.

Мутафчийски каза още, че България е една от малкото страни в света, която освен препоръките за конкретните лица, които трябва да се тестват, тества много по-големи групи от хора.

На брифинга стана ясно още, че огнищата в София не са разположени близо едно до друго и нямат контакт помежду си.

"Има сигнали от граждани за неспазване на мерките в определени търговски обекти. Ситуацията там се овладява засега много лесно. Повечето създават добра организация. Очакванията са да се издадат общоевропейски препоръки как ще продължи бизнесът и изискванията към туристите, тяхното транспортиране и др. Най-големият проблем в този бизнес е струпването на хора в ресторанти например. Нито една държава не е дала ясна формулировка как ще продължи този бизнес. Ранният сезон със сигурност е пропуснат. Идеите са към късен летен сезон."

Това каза Мутафчийски по повод бъдещето на туризма.