"Ботев" (Враца) беше одобрен за държавно финансиране по програмата 60/40, но се е отказал от парите, обяви изпълнителният директор на клуба Христо Илиев пред бТВ.

Сумата за отбора от елитната ни efbet Лига е 33 956 лв. за 41 служители. Така "Ботев" стана първият футболен клуб, получил "да" по антикризисната мярка на правителството.

"Не сме взели още нищо от държавата, ние се отказахме от тази мярка веднага след изказването на министър Владислав Горанов, заяви Илиев за бТВ. - Още на 21 април преди обед се отказахме. Изтеглихме всички документи. Преди пет минути се свързах със счетоводителя на клуба. Няма никакви преведени пари по банковата сметка на "Ботев" (Враца). Ако дойдат някакви пари, ще бъдат върнати."

Изказването на Горанов в началото на седмицата дойде след публично заявеното желание на "Лудогорец" да получи 111 хиляди лева, които иска да дари на нуждаещи се в Разград и региона.

Финансовият министър заяви на брифинг, че не може да коментира заявлението на "орлите", но добави, че и други клубове са се допитали до него и той ги е посъветвал да не искат пари по схемата.

"Ботев" (Враца) беше един от тимовете, пожелали прекратяване на първенството - в официална позиция. Сред спонсорите на врачани е АЕЦ "Козлодуй". Президент на общинския клуб е кметът на града Калин Каменов.