Южна България се дави под вода, а в Стара планина спасители вадят хора от коли, заклещени в снега.

Такава е картината от днес - деня, в който падна първият сняг.

В южните равнинни части обаче се изля огромно количество дъжд. Заваля от снощи, а днес количеството литри на квадратен метър рязко скочи.

Половин Хасково е под вода. "Ако така продължава, утре вероятно ще се движим из града с лодки", сподели за Клуб Z хасковлията Слави Пеев.

Бургаският кмет Димитър Николов обяви бедствено положение в няколко квартала на града и вилни зони.

Днес следобед бяха евакуирани над 50 души от вилна зона "Черниците", намираща се южно от Бургас по пътя към Созопол.

Спасителите са били много настоятелни и се е стигнало до пререкания, когато са подканяли хората да напуснат местата, каза за Клуб Z бургазлия, който помоли да не бъде споменавано името му. Той също има вила там, но още вчера се е прибрал в града, уплашен да не се повтори трагедията отпреди  два месеца.

На 6 септември две жени загинаха от приливна вълна, връхлетяла коли край парк Отманли, намиращ се близо до "Черниците".

Голямата опасност там са не дъждовете, а приливните вълни в Бургаския залив.

Напълно откъснато от света е близкото село Извор. Това стана заради преливане на Изворска река.

Язовирна стена може да се скъса всеки момент край село Маринка, там се подготвя евакуация. В района е изчезнал овчар и спасители го издирват.

Улиците в части от Карлово, Сопот, Клисура и подбалканските села също са под вода. От снощи там няма и ток. 
Положението в Пловдив също е критично. Три подлеза в града под тепетата са под вода. Екипи работят по отводняване в град Садово.

В първомайското село Бяла река е наводнена къща, а хората са блокирани вътре. Там са изпратени спасители, които да изведат бедстващите.

Червен код е обявен в Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Бургаска и Ямболска области заради проливни валежи от дъжд, сняг и бурен вятър, съобщават от НИМХ-БАН.

За останалата част от страната остава в сила оранжевият и жълт код за бурни ветрове и интензивни валежи от дъжд и сняг.
Снегът намали рязко видимостта в някои старопланински проходи. Спасители се притекоха на помощ, за да вадят хора от коли, заклещени в снега в прохода Троян-Кърнаре. 

Коли закъсаха и в прохода Шипка и го блокираха за кратко. Причината е, че шофьорите не са сменили все още летните гуми със зимни.

В София за известно време бе затруднено движението на градския транспорт между селата Бистрица и Железница.
Движението и в двете посоки по автомагистрала "Тракия" бе спряно тази сутрин заради почистване на пътните платна. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус“ в Софийска област и в участъка София - Самоков.

По заповед на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е сформиран оперативен щаб.  Гражданите могат да подават сигнали на тел. 02/960-10-262.