"Не искам да има медици без защитни облекла. Ще информирам европейските колеги, че вече имаме бройки над резерва. Ще се презапасим и ще помогнем и на другите."

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на поредното си посещение във фабрика за производство на защитни гащеризони, с които се оборудват лекарите за предпазване от коронавирус. Визитата му в компанията на шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по традиция се излъчваше на живо във фейсбук. 

По-късно днес се очаква онлайн заседание на Европейския съвет - затова и беше анонсът на премиера, че ще информира останалите си колеги от съюза. Но с уточнението - отново, че първо трябва да има достатъчно екипи за родните медици. 

В посетената днес фабрика вече са скроили и тестват и гащеризони за лятото - с опция лекарите, които ги носят, "да се проветряват", когато не са в пряк контакт с болните, стана ясно от думите на домакините на Борисов. Материята пък била "възможно най-дишащата в света". 

На това Борисов все пак изрази на глас надежда, че всичко ще свърши до лятото, имайки предвид извънредната ситуация заради риска от разпространение на заразата.

"Дано, но ние трябва да сме готови", отвърна му домакинът.

От компанията пък отчетоха, че до момента са изработени 15 000 облекла, тази седмица ще са готови още 9000, като се очаква всяка седмица след това да се произвеждат по 9000-10 000 защитни екипа.