"Все още притесненията в България са подредени така: заразата, работното място, демокрацията".

Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл". Той коментира международно проучване, проведено в 17 държави, което мери отношението на хората към мерките и действията на институциите по отношение на пандемията от Covid-19.

Това е второ изследване след началото на пандемията.

Според Симеонов тревогата в последните седмици в страната ни е спряла да расте.

"Надявам се да не сме се успокоили преждевременно, защото това би означавало и преждевременно намаляване на мобилизацията и съответно проблем по отношение на разпространение на заразата. Надявам се заразата от коронавируса да не се разпространява, защото тогава и тревогата може да започне да расте", каза още Симеонов.

Данните от проучването показват, че колкото по-успешни са мерките, толкова по-ненужни изглеждат те на хората.

"Около празничните дни имаше и доказателство на тези социологически данни и това беше по-спокойното празнично движение на хората", припомни Симеонов.

Той изтъкна, че 78% от обществото ни е смята демокрацията за неефективна.

"Бих предпочел да смятам, че чашата е 78% пълна, а не 22% празна", каза Симеонов.

Той определи като хубав симптом това, че в България е, че се запазва демократичният рефлекс, що се отнася до собствените права на конкретния човек.

"Направихме няколко вълни (на изследването - бел.ред.) и те показват плавен спад на готовността да се жертват граждански права. ... Предпочитам да го анализирам като демократичен рефлекс. Много са все пак тези проценти - бяха 83, станаха 78, сега са 73% тези, които казват, че са готови да се разделят с част от правата си. Много са, но не вървят нагоре", каза Сименов.

Проучването показва, че вече 9% от хората казват, че са загубили работа, в глобален мащаб 15% заявяват това. Само една трета са хората, които твърдят, че засега джобът не им е засегнат.

Социологът уточни, че подкрепата за мерките остава непроменена - над 70% от хората продължават да оценяват действията на правителството като добри.

"Струва ми се, че оперативният щаб се мисли като някаква надстройка на правителството в обществените очи. Причините са прости. Първо - той изглежда по-непартиен и съответно хората го харесват повече. Второ - предстоятелят на щаба е едновременно лекар и човек с униформа, а обществото ни обича хората с униформа. Армията е една от институциите с най-високо доверие в България", каза Симеонов.

Той посочи още, че ситуационната оценка на премиера Бойко Борисов е 68%, която през останалото време е двойно по-ниска. И уточни, че това е световна тенденция за подкрепа на властта и България не е изключение, а напротив - тя е представителна за света.